Tribina o etici u znanosti i visokom obrazovanju na prvom danu riječkog Festivala znanosti

20

Osamnaesti po redu Festival znanosti Rijeka održava se od 12. do 17. listopada, a najveći dio programa odvijat će se, sukladno epidemiološkoj situaciji, u virtualnom svijetu, odnosno na službenoj stranici festivala.

Tribinom naziva „Sustav etike u znanosti i visokom obrazovanju: od obećavajućih polazišta do dirigirane marginalizacije“ danas u Rijeci započinje novo izdanje Festivala znanosti.

Gost tribine je Dražen Hoffman iz Gonga koji će online posjetiteljima približiti problematiku etičkih standarda u znanosti i visokom obrazovanju te dati uvid o stanju u Hrvatskoj na tu temu.

Naime, iako se kao temelj za razvoj ovog prijeko potrebnog sustava nametnula nužnost postojanja središnjeg koordinacijskog tijela te uspostavljanja minimalnih normi za postupanje u slučaju etičkih i reputacijskih rizika, sustav etike u znanosti i visokom obrazovanju među znanstvenim organizacijama u Hrvatskoj nije zaživio. Na tribini će biti riječi o razlozima zašto je i kako do toga došlo, kao i o posljedicama koje stopiranje razvitka ima na etičke standarde te kako se ta činjenica reflektira na pitanje upravljanja sukobom interesa.

 „Sustav etike u znanosti i visokom obrazovanju: od obećavajućih polazišta do dirigirane marginalizacije“ u okviru Festivala znanosti Rijeka organizira Udruga za razvoj visokoga školstva Universitas, a svi zainteresirani za sudjelovanje tribini mogu pristupiti putem ove poveznice.

Tribina počinje u 16 sati, a moderatorica je predsjednica Universitusa, Jasminka Ledić.

Ovogodišnje izdanje Festivala znanosti Rijeka održava se na temu Kultura znanosti, a sve informacije o programu dostupne su na službenoj web stranici.

Festival organizira Udruga Zlatni rez Rijeka uz glavnog suorganizatora Sveučilište u Rijeci, te brojne druge, a odvija se pod pokroviteljstvom Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Komentari