Tjedan tamnog neba

308

Astronomski centar Rijeka po prvi puta obilježava Tjedan tamnog neba u periodu od 1. do 8. travnja 2011. godine. U dvorani planetarija, s početkom u 20.30 sati, održavat će se prezentacije u živo pod nazivom NEBO u kojoj će operateri-astronomi Centra te predstavnik Udruge Cezar održati interaktivna predavanja s ciljem podizanja svijesti o svjetlosnom zagađenju.

Istovremeno, Centar obilježava i dvije godine rada pa će tim povodom održati HAPPENNING PUTOKAZA: DAR, a Centar će ugostiti i svjetski poznatog astronauta dipl.ing. FRANZA VIEHBÖCKA, prvog i jedinog Austrijanca koji se može pohvaliti devetodnevnim boravkom u svemiru, odnosno posjetom svemirskoj stanici Mir. Na svojim predavanjima Franz Viehbock oduševljava fascinantnim doživljajima iz svemira.

Tjedan tamnog neba Međunarodna udruga Dark-Sky (International Dark-Sky Association – IDA) službeno je pokrenula 2003. godine, iako se problemom svjetlosnog onečišćenja bavi od svog osnutka, 1988. godine. Pod okriljem UNESCO-a u 2009., Međunarodnoj godini astronomije (International Year of Astronomy – IYA), Američke astronomske unije te udruge Astronomi bez granica manifestacija se proširila po svijetu, dok je na inicijativu Zvjezdarnice Višnjan u Hrvatskoj 2001. godine osnovana Hrvatska udruga za tamno nebo – Croatian Dark Sky Association (CDSA).

Komentari