„Tjedan svjetlosti“ u Poneštrici u čast Nikoli Tesli

13

U čast velikanu znanosti i vizionaru budućnosti, Nikoli Tesli, Poneštrica proglašava Tjedan svjetlosti koji će trajati od 10. do 17. srpnja. Na sam Teslin rođendan, 10. srpnja, u izlogu Poneštrice upalit će se svjetlo koje će danonoćno gorjeti tijekom čitava Tjedna svjetlosti.

Kolekcija koja se prezentira sastoji se od više izuzetno zanimljivih rasvjetnih tijela. Sama pak Teslina lampa svojim dizajnom asocira na čudesni Teslin toranj budućnosti, Wardenclyffe Tower čija je, nažalost, zbog čitava spleta po Teslu nepovoljnih okolnosti, nerealizirana namjena bila opskrbiti svijet bežičnom, besplatnom energijom.

Dizajnerica Klara Marelić kreirala je Teslinu lampu kao jedinstven suvenir koji predstavlja hommage toj plemenitoj i velebnoj viziji jedinstvenog svjetskog znanstvenika podrijetlom iz Smiljana. Ta lampa ne samo oblikom, već i unutrašnjom žičanom konstrukcijom predstavlja živu iskreću stilizaciju čuvena Teslina tornja, i ta će će iskra obilježiti čitav Tjedan svjetlosti u Poneštrici. Vrijedi napomenuti i to da je riječ o djelu koje je, među ostalim, bilo izloženo na Hotel Industry Forumu u Portugalu, na Lux Live Festivalu rasvjete u Londonu, kao i na Zagreb Design Week-u, i za koje je autorica osvojila prestižnu nagradu na Design Districtu u Rovinju 2019.

Teslinu viziju, dizajnerski utjelovljenu u Teslinoj lampi, možda najbolje sažimaju riječi samoga Tesle kojima je pred više od stoljeća najavio revoluciju u znanosti kojoj danas doista i svjedočimo kao svojoj novoj stvarnosti:

„Jeftin instrument, ne veći od ručnoga sata, omogućit će svojem vlasniku da čuje svugdje, na moru ili na zemlji, glazbu ili pjesmu, govor političkog vođe, obraćanje eminentnog znanstvenika, propovijed elokventnog svećenika – riječi koji dopiru s nekog drugog, ma kako udaljena mjesta. Na isti način bilo koja slika, znak, crtež ili tiskovina mogu se prenijeti s jednog mjesta na drugo. Milijunima takvih instrumenata moguće je upravljati iz samo jednog središta ove vrste“

Podijelimo čudesnu Teslinu iskru, obiđimo Poneštricu između 10. i 17. srpnja i sudjelujmo zajedno u Tjednu svjetlosti. Upoznajmo i kreativnu, Teslinim djelom nadahnutu dizajnericu, Klaru Marelić!

Komentari