Svi putevi vode u ICT: Najavljeno drugo izdanje konferencije “Let’sGrow!” na temu Karijera u ICT-ju

71
Vanja Marijan, Filip Zoričić, Boris Miletić, Dean Verbanac, Denis Hrelja i Darko Etinger

Danas, 19. svibnja, u prostoru Vijećnice na Fakultetu ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ u Puli održana je press konferencija na kojoj je najavljeno drugo izdanje ICT konferencije „Let’sGrow!“ te predstavljen program. ICT konferencija „Let’sGrow!“ u organizaciji Udruge ICT Istria održat će se u četvrtak, 25. travnja u vremenu od 10 do 18 sati u Hotelu Park Plaza Histria u Puli.

Glavna tema ovogodišnje konferencije „Let’sGrow!“ je „Karijera u ICT-ju“. Više od 20 stručnih predavača te 15 izlagača sudjeluje na konferenciji, koja kroz cjelodnevni event želi motivirati učenike, studente i mlade ljude da prihvate nove tehnologije, educiraju se te svoju karijeru grade i život nastave u Istri, uz mogućnost rada sa „susjedom preko putaʺ, ali i cijelim svijetom. Osim u predavanjima i panelima posjetitelji će moći sudjelovati na brojnim interaktivnim radionicama Smart Lumiesa, Good Gamea Global x UNIPU-a, LEKTIRELLE – Knjižničarskog kluba Bombon, Mindsmithsa, Orque i Speed Datingu te na licu mjesta stvarati kontakte, saznati informacije od stručnjaka iz prakse, uz još niz korisnih savjeta, primjera dobre prakse i ostalih zanimljivih aktivnosti. Time se želi djelovati na karijerne mogućnosti studenata i mladih stručnjaka u Istri, kako onih koji jesu u ICT-u tako i onih koji bi tek htjeli usvojiti ta znanja ili su s drugom strukom potrebni u ICT sektoru, uz želju da svoj život i rad usmjere na Istru.

Na press konferenciji govorili su Boris Miletić, župan Istarske županije, Filip Zoričić, gradonačelnik Grada Pule, izv. prof. dr. sc. Darko Etinger, dekan Fakulteta informatike u Puli, Vanja Marijan, Head of Group Department, Arena Hospitality Group, Denis Hrelja, tajnik Udruge ICT Istria i Strukovne grupe ICT Istre pri HGK – ŽK Pula te Dean Verbanac, predsjednik Udruge ICT Istria.

U uvodnom dijelu Dean Verbanac, predsjednik Udruge ICT Istria i Denis Hrelja, tajnik Udruge ICT Istria i Strukovne grupe ICT Istre pri HGK – ŽK Pula rekli su nešto više o konferenciji i njezinom cilju, programu, popularizaciji i potencijalu istarskog ICT-a te naveli nekoliko načina kako privući i zadržati ICT stručnjake u Istri.

U Istri imamo preko 280 tvrtki iz ICT sektora i 3.000 visoko kvalitetno obrazovanih stručnjaka. Naša je misija da svi zajedno kao članovi udruge ICT Istria pomičemo granice, inoviramo tehnološke proizvode i uz pomoć dobrog kadra sustavno stvaramo bolju budućnost. Istru želimo postaviti kao tehnološkog lidera, a za to imamo i potencijal. S rastom informatičkih tvrtki otvara se i više sektora unutar njih. Stoga, potrebni su drugačiji profili u ICT sektoru. Konferencija jest posvećena popularizaciji ICT-ja, ali također daje uvid ljudima iz drugih struka za rad u ICT-ju. Ove godine imamo upite iz Zagreba i Rijeke za dolazak na konferenciju Let’sGrow!, stoga smo organizirali i autobuse iz ovih gradova kako bi učenici i studenti mogli doći na konferenciju. Dakle, cilj nam je raditi na stvaranju budućih snaga, ali i privlačenju i zadržavanju ICT stručnjaka u našoj prelijepoj Istri koja pruža odlične uvjete za rad i razvoj ICT-ja, ali isto tako pruža poželjnu kvalitetu življenja. U programu ovogodišnje konferencije sudjeluju učenici i studenti, a kao zanimljive panele i sessione možemo istaknuti „Kako uspješno prijeći na ICT karijeru”, „Behind the Screens: Razbijanje mitova o poslu u ICT-ju”, „Ima li budućnost perspektivu” našeg poznatog znanstvenika i astronoma Korada Korlevića, „ICT Supergirls”, „Trebaju li nam vještine u svijetu umjetne inteligencije” i još mnogo toga, poručio je Dean Verbanac, predsjednik Udruge ICT Istria.

Vanja Marijan, Filip Zoričić, Boris Miletić, Dean Verbanac, Denis Hrelja i Darko Etinger

Izv. prof. dr. sc. Darko Etinger, dekan Fakulteta informatike u Puli ukazao je na važnost razvoja ICT industrije za Istru, trendove u obrazovanju te istaknuo značaj sinergije Fakulteta informatike u Puli, Sveučilišta u Puli i ICT tvrtki:

Fakultet informatike u Puli usmjeren je prema kreiranju inovativnih studijskih programa te personaliziranom studentskom iskustvu. Ujedno, dio smo Udruge ICT Istria te jedan od osnivača Udruge pa u programu konferencije Let’sGrow! sudjeluju i naši studenti. Kao fakultet dio smo konzorcija EDIH Adria s partnerima UNIRI, Infobipom, Ericsson Nikola Tesla i brojnim istarskim te riječkim kompanijama. U svojoj misiji imamo razvoj novih kadrova, pronalaženje i prenošenje novih spoznaja na lokalno stanovništvo i buduće radnike. Poznata je sintagma da mladi mijenjaju svijet, a poruka koju želim poslati jest da se mladi mogu uključiti u konferenciju Let’sGrow! i na ovaj način isto tako mijenjati taj svijet. Budući da je jedan od panela na konferenciji Let’sGrow! „ICT Supergirls”, naglasio bih da je omjer studentica i studenta na Fakultetu informatike u Puli 50:50 s tendencijom porasta na stranu žena. U određenim disciplinama poput računarstva, to nije toliko izraženo, no u informatici jest budući da je to disciplina koja povezuje tehničke i društvene znanosti. Isto tako, prihvaćanje novih tehnologija drastično se ubrzava. U prošlosti je prihvaćanje smartphoneova bilo 5-10 godina, a prihvaćanje Chat GPT-ja trajalo je tri tjedna. Tehnologija nam mora služiti da bi unaprijedila naš svakodnevni život i njegovu kvalitetu, Istra može postati visokotehnološki razvijena, ali i biti centar kvalitetnog života.“

Vanja Marijan, Head of Group Department, Arena Hospitality Group, fizički domaćin ICT konferencije „Let’sGrow!“ istaknuo je: „Drago mi je da je Arena Hospitality Group domaćin ove konferencije jer je rast digitalnih alata u prirodnoj sinergiji s trendom i suvremenim svijetom. Svaka naša digitalizacija nije mogla proći bez digitalnih inputa i razvoja. Tako smo već 2015. godine započeli s razvojem aplikacija za hotele i kampove, a osam godina kasnije razvijamo 25 platformi koje su trend digitalizacije Arena Hospitality Groupa. Da bi sve to funkcioniralo onako kako smo zamislili, netko to treba i održavati, a upravo zbog toga važna nam je ova ICT konferencija Let’sGrow!“

Grad Pula ove je godine partner na konferenciji Let’sGrow! koja ima kvalitetan program. Prošle godine počeli ste s temom Obrazovanje, a ove godine tema je Karijera. Posebno me raduje sudjelovanje učenika na panelu, uz brojne stručnjake i znanstvenike. Isto tako, drago mi je da je jedan od panela posvećen snažnim ženama u ICT industriji. Ovom konferencijom šalje se puno dobrih poruka i čestitam vam na tome“, naglasio je Filip Zoričić, gradonačelnik Grada Pule.

let'sgrow

Drago mi je što je Istarska županija suorganizator ove konferencije budući da je ICT u strateškim odredicama Istarske županije od samih početaka. ICT sektor zaslužuje puno veću pažnju. U vrijeme pandemije ICT sektor, za razliku od svih drugih industrija, imao je rast od 11%. U Hrvatskoj ICT sektor zapošljava oko 40.000 ljudi, a bitan je i podatak da izvoz ICT usluga čini 28% hrvatskog bruto domaćeg proizvoda. Kada kažemo da je Hrvatska previše orijentirana na turizam s obzirom na činjenicu da čini 21% BDP-a, ICT čini značajno više. U Istri ICT sektor zapošljava oko 3.000 ljudi što je otprilike broj zaposlenika Uljanika u najboljim vremenima. Nema puno regija na svijetu gdje se ujutro možete okupati u moru, odraditi svoje poslovne zadatke i uživati u zdravoj mediteranskoj hrani te kroz pola sata biti u unutrašnjosti.“, istaknuo je Boris Miletić, župan Istarske županije.

Ulaz na konferenciju „Let’sGrow!“ besplatan je za sve posjetitelje, a organizator je za sve osigurao i ukusnu marendu te After Party.

Suorganizatori ICT konferencije „Let’sGrow!“ su Istarska županija i Hrvatska gospodarska komora, a partneri Grad Pula i Arena Hospitality Group.

Više informacija možete saznati na web stranici ICT Istria te na društvenim mrežama Facebook, Instagram i LinkedIn.

Komentari