Svečanom sjednicom obilježena 63. obljetnica Medicinskog fakulteta u Rijeci

107

U sklopu Dana Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, koji traju od 10. do 15.prosinca, danas je u prepunoj dvorani zgrade MedRi, u 14 sati, održana 63. Svečana sjednica Fakultetskog vijeća Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci na kojoj su se okupili profesori, studenti, uvaženi gosti i prijatelji Medicinskog fakulteta, zamjenik gradonačelnika Rijeke dr. Nikola Ivaniš, nadbiskup dr. Ivan Devčić, ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. Davor Štimac, prorektor za znanost i umjetnost Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Alen Ružić, prorektorica za studije i studente prof. dr. sc. Sanja Barić, prorektor za financiranje i poslovanje prof. dr. sc. Davor Vašiček, pročelnica upravnog odjela za zdravstvo Primorsko-goranske županije izv.prof. dr.sc. Đulija Malatestinić.

Na svečanosti je uvodno nastupio Mješoviti zbor liječnika Hrvatskog liječničkog zbora podružnice Rijeka pod ravnanjem maestra Davora Juretića.

Medicinski fakultet perjanica je Sveučilišta u Rijeci, a svojim djelovanjem u obrazovanju i razvoju budućih medicinskih stručnih i znanstvenih kadrova ima nemjerljivu ulogu u edukaciji, društvu i zajednici.

Okupljenima se, uvodno, pozdravnim riječima obratio  prof. dr. Tomislav Rukavina, dekan Medicinskog fakulteta koji je otvorio 63. Svečanu sjednicu Fakultetskog vijeća Medicinskog fakulteta.

Nakon kratkog pozdravnog govora prorektor prof. dr. Alen Ružić uručio je dekanu Medicinskog fakulteta pozdravno pismo rektorice Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Snježane Prijić Samadržija.

Medicinski fakultet je najdugovječnija sastavnica koja bilježi brojna dostignuća i podiže reputaciju Sveučilišta u Rijeciporučila je rektorica u pismu pohvalivši iskorak Studija dentalne medicine na engleskom jeziku čime su postali uzor drugim fakultetima.

Pozdravnim su se govorom uzvanicima obratili zamjenik  gradonačelnika dr. Nikola Ivaniš i pročelnica upravnog odjela za zdravstvo Primorsko-goranske županije izv. prof. dr. Đulija Malatestinić. Čestitala je na kontinuiranom djelovanju Medicinskog fakulteta istakavši ga članicom zdravstvenog turizma koji je proaktivno sudjelovao u razvoju zdravstvene industrije Primorsko-goranske županije.

Dekan Rukavina godišnjim je izvješćem podsjetio na važna ostvarenja Medicinskog fakulteta u Rijeci u protekloj godini. Naglasak je stavio na povećanje broja nastavnih baza, sustavnu internacionalizaciju u sklopu programa Erasmus.

,„U akademskoj godini 2017/2018. obranjeno je 20 doktorata, od toga 17 u ovoj 2018. godini. Potpisani su partnerski ugovori s stranim institucijama, nastavlja se razvoj Centra za biomodeliranje, Medicina Fluminesis jedinstvena je po tome što posljednji broj sadrži isključivo studentske radove”, kazao je dekan Rukavina dodavši kako su u tijeku radovi na energetskoj obnovi zgrade, za što je 3 milijuna kuna osigurao Fond, a ostalih 9 milijuna Fakultet. Trideset posto čine vlastiti prihodi i znatno su povećani u odnosu na prošlogodišnjih 21 posto.

Na Svečanoj sjednici predstavljene su aktivnosti studenata u protekloj godini, o čemu je okupljene izvijestila predsjednica Studentskog zbora Magda Gajski.

Svečana sjednica prigoda je i za uručenje Dekanove nagrade za izvrsnost. Uz priznanje, nagrađenome je dodijeljena i zlatna Plaketa Braće Branchetta, koju je u Centru za biomodeliranje izradio doc. dr. sc. Sven Maričić sa suradnicima.
Dodjelu nagrade najboljem mladom znanstveniku najavio je prodekan za znanstvenoistraživačku djelatnost prof. dr. Damir Miletić.

Nagradu za najboljeg mladog znanstvenika za temeljne medicinske znanosti u akademskoj godini 2017/2018. dobio je dr. sc. Marko Šestan, dr.med.vet.

dr. sc. Marko Šestan, dr.med.vet.

Prodekanica za nastavu, prof. dr. Ivana Marić predstavila je najbolje studente u protekloj akademskoj godini kojima je uručeno priznanje i Dekanova nagrada za izvrsnost – plaketa Braće Branchetta.

Priznanje i Dekanova nagrada – BRONČANA PLAKETA BRAĆE BRANCHETTA dobilo je 38 studenata.

Uručene su i nagrade najboljim diplomiranim studentima, doktorima medicine i dentalne medicine, magistrima, prvostupnicima sanitarnog inženjerstva. Dodijeljena su im priznanja i SREBRNE PLAKETE BRAĆE BRANCHETTA. Dobitnici srebrne plakete Braće Branchetta u akademskoj godini 2017./2018. su diplomirani doktor medicine Juraj Obradović, doktorice dentalne medicine Mia Uhač i Nives Žauhar, najbolja sveučilišna prvostupnica sanitarnog inženjerstva Antonela Crepulja i najbolja magistra sanitarnog inženjerstva Anja Iskra. Klinička nagrada ponovno je pripala doktoru medicine Juraju Obradoviću, a najbolja među diplomiranim studentima dentalne medicine je doktorica dentalne medicine Mia Uhač.
Na svečanoj sjednici tradicionalno se dodjeljuje i nagrada najboljoj nastavnici ili nastavniku Medicinskog fakulteta prema ocjeni studenata sa Studija medicine, Studija dentalne medicine te Studija sanitarnog inženjerstva. Imena nagrađenih po izboru studenata otkrila je predsjednica Studentskog zbora Magda Gajski. Nagrade su uručene prof .dr. sc Jasenki Mršić Pelčić, doc.dr.sc. Davoru Kuišu i prof.dr.sc. Draženu Cuculiću prema izboru studenata svih triju studija.

Kao svake, tako i ove godine na svečanoj su se sjednici pozdravili s dijelom nastavnika i suradnika Medicinskog fakulteta koji odlaze u mirovinu. Uvodno im se obratila izv. prof. dr. Brigita Tićac, prodekanica za poslovne odnose. Zahvalu u ime umirovljenika uputila je prof. dr. sc. Biserka Mulac Jeričević.

Tijekom Svečane sjednice za dobro raspoloženje i glazbeni dio programa pobrinuli su se glazbeno nadareni studenti, koji su profesionalno odradili nastup i zaslužili snažan pljesak, pa su tako prisutni uživali u nastupu Maje Mrak i Mate Mrša i popularnog benda Medicinskog fakulteta „Dijagnoze“.

U završnom govoru dekan Medicinskog fakulteta prof. dr. Tomislav Rukavina zahvalio je okupljenima što su svojim dolaskom uveličali ovogodišnju 63. Svečana sjednica Fakultetskog vijeća Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, uputio je prisutnima blagdansku čestitku. Za kraj, studentski zbor “Axis” i voditeljica Nika Mančić izveli su akademsku himnu Gaudeamus igitur.

Komentari