Svečanom akademijom obilježeno 75 godina djelovanja Pomorskog fakulteta u Rijeci

103
75 godina djelovanja Pomorskog fakulteta u Rijeci

Svečanom akademijom u zgradi Exportdrva na Delti proslavljeno je 75 godina kontinuiranog djelovanja Pomorskog fakulteta u Rijeci, vodeće visokoškolske ustanove za obrazovanje u pomorstvu u Hrvatskoj i široj regiji, ali i najstarijeg visokog učilišta u Rijeci.

Pomorski fakultet u Rijeci osnovan je 4. travnja 1949. godine i do danas neprekidno odgovara na sve složenije potrebe za visokoobrazovanim stručnjacima u pomorstvu. Kontinuiranim ulaganjima i stručnim razvojem postao je istinski simbol kvalitetnog i inovativnog obrazovanja, odgajajući generacije stručnjaka koji doprinose razvoju pomorstva i gospodarstva ne samo u Hrvatskoj nego i  širom svijeta.

O povijesti i sadašnjosti Pomorskog fakulteta govorila je dekanica Ana Perić Hadžić koja je podsjetila na sve ključne trenutke u razvoju ovog, na međunarodnoj pomorskoj sceni poznatog i priznatog visokog učilišta, od osnutka, 1949. godine, kada je s radom počela Visoka pomorska škola. Tijekom 75 godina djelovanja na Pomorskom fakultetu ukupno je promovirano više od 14.000 diplomanata iz cijele Hrvatske i iz 24 države svijeta te je obranjeno više od 250 znanstvenih magistarskih i doktorskih radova.

75 godina djelovanja Pomorskog fakulteta u Rijeci

Kroz svoju povijest Pomorski fakultet u Rijeci je u obrazovne procese kontinuirano uvodio tehnološka dostignuća, nove metode i modele učenja, s posebnim naglaskom na učenje kroz rad i stjecanje praktičnih vještina. Studenti danas osim predavanja u klasičnim učionicama svakodnevno stječu pomorske vještine na brodskim simulatorima i koriste mogućnosti virtualne brodske strojarnice, što predstavlja najmodernija nastavna pomagala u pomorskoj djelatnosti uopće.

Proslava je okupila brojne sadašnje i ranije djelatnike i studente Fakulteta, kao i uvažene goste iz riječke društvene i akademske zajednice. U ime Sveučilišta u Rijeci okupljenima se obratila prorektorica za studije, studente i osiguravanje kvalitete prof. dr. sc. Marta Žuvić, a nazočio je i prorektor za strateške projekte prof. dr. sc. Saša Zelenika, kao i brojne članice sveučilišnog Senata, dekanice, dekani i članovi uprava sastavnica riječkog Sveučilišta. Prisutnima se u ime Grada Rijeke obratio gradonačelnik Marko Filipović, a u ime Primorsko-goranske županije pročelnica Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze Izabela Linčić Mužić. Svečanosti je nazočio i riječki nadbiskup i metropolit msgr. Mate Uzinić, kao i ravnatelj Uprave za sigurnost plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture cpt. Siniša Orlić. Počasni gost svečanosti bio je prof. dr. sc. Takeshi Nakazawa, izvršni direktor Međunarodne udruge pomorskih učilišta (IAMU).

75 godina djelovanja Pomorskog fakulteta u Rijeci

Uputivši čestitke u povodu visoke obljetnice, gradonačelnik Filipović istaknuo je kako je tijekom svog djelovanja Pomorski fakultet postao prepoznatljiv dio riječkog identiteta. Gradonačelnik je naglasio kako je Pomorski fakultet u proteklih je 75 godina izrastao u visokoškolsku i znanstvenu ustanovu zavidnog ugleda u Hrvatskoj i u inozemstvu. Generacijama svojih studenata pružao je ponajprije iznimnu kvalitetu obrazovanja uz suvremenu edukacijsku tehnologiju pa je diploma ovoga fakulteta danas u životopisima mnogih  cijenjenih i traženih stručnjaka i profesionalaca u velikim hrvatskim i svjetskim pomorskim kompanijama i servisima vezanim uz more i pomorstvo. Na riječkom Pomorskom fakultetu, dodao je, stasali su brojni pomorci koji su po svojoj kvaliteti obrazovanja prepoznati diljem svijeta, a mnogi od njih upravljaju najvećim teretnim i putničkim brodovima.

75 godina djelovanja Pomorskog fakulteta u Rijeci

Osim svečanom akademijom, Pomorski fakultet Sveučilišta u Rijeci obilježava svoj 75. rođendan nizom svečanih događanja. U sklopu programa proslave, na Korzu, na postamentima ispred zgrade Grada Rijeke, početkom travnja bila je postavljena izložba „Znanjem plovimo svijetom“. Na dvadeset bogato ilustriranih panoa prikazano je naslijeđe fakulteta, studijski programi, studentske aktivnosti i postignuća, resursi za učenje i istraživanje, znanstveni rad i suradnja s industrijom i međunarodnim institucijama, ističući doprinos pomorskom gospodarstvu i društvu u cjelini. Obilježavanje se nastavlja danas, promocijom diplomanata iz generacije 2022./2023. godine.

Pomorski fakultet bogatim programom obljetnice šalje jasnu poruku da poštuje prošlost, ali i nastavlja s misijom obrazovanja, istraživanja i suradnje, ostajući predan viziji rasta vrhunske znanstveno-nastavne ustanove na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

75 godina djelovanja Pomorskog fakulteta u Rijeci 75 godina djelovanja Pomorskog fakulteta u Rijeci 75 godina djelovanja Pomorskog fakulteta u Rijeci 75 godina djelovanja Pomorskog fakulteta u Rijeci

Foto: Pomorski fakultet i Sveučilište u Rijeci

Komentari