Svečano otvoren 6. Istarski festival pašte u Žminju

51

Melodija tradicionalne Mantinjade obilježila je početak svečanosti otvorenja 6. Istarskog festivala pašte Zad kaštela u Žminju. Nastupom učenika Osnovne škole Vladimir Gortan iz Žminja posjetitelji su mogli pogledati i čuti kako djeca njeguju tradicionalne pjesme i plesove. Predstavila se vokalna skupina Mladice s pjesmom Ča je more, a starija folklorna skupina plesala je Šete paši uz pratnju Roka na harmonici, a Matej je zasvirao, osim Mantinjadu uz Roka, i na tradicionalnom glazbalu – šurlama. Plesom se nastavilo uz balun  i staru polku. Žminjska djeca pokazala su da tradicija opstaje i to posebno zahvaljujući i njihovim voditeljima Valteru Bašiću, Anđeli Damijanić te Bojani Rojnić.

Nakon uvodnog dijela predstavnici Općine Žminj i TZO Žminj te uzvanici i gosti su se okupljenima obratili s nekoliko riječi te i službeno otvorili 6. Istarski festival pašte. Ispred organizatora obratili su se Nensi Pereša Licul voditeljica Turističke zajednice općine Žminj i načelnik Općine Žminj Željko Plavčić.  Dobre želje manifestaciji i svima prisutnima uputili su zatim visoka izaslanica ministra turizma kulture, turizma i sporta Republike Koreje Soonyoung Radeen, Monika Udovičić, pomoćnica ministra turizma RH i Ivan Bubić, državni tajnik.

Istarski festival paste Zminj 2019_8

Nakon službenog otvorenja Festivala, uslijedio je nastavak zabavnog programa uz nastup djece iz Dječjeg vrtića Rapčići koji su zaplesali balun i rašpu, a Žminjske mažoretkinje su nastupile te pokazale svoje vještine kroz tri točke. Za sam kraj svečanog programa, Folklorno društvo Cere razveselilo je publiku uz veselu polku, šete paši i mišani balun.

Jelovnik za ovogodišnji Festival pašte ima u fokusu tradicionalne, stare recepte, onakve kakve su spravljale naše none i pranone. Pa se danas i sutra mogu kušati pašta-fažo te fuži i kapuz, što je još jedna posebnost našega kraja; pašta i povrće u jednom tanjuru. Za cijenu jednog menija može se dobiti pjat s čak tri vrste pašte od kojih jedna može biti i slatka. U subotu na meniju je žgvacet od boškarina, kuhani kiseli kupus s boškarinom i ravioli sa sirom, a sutra će biti šalša sa polusuhim mrsom, fuži s tartufima i ponovno ravioli sa sirom koji mogu biti slatki ili slani. Osim toga može se birati i između makaruna sa škorupom, divljom rokuljom i pršutom, te maslacem s kušom (kaduljom) i pršutom, te već spomenuti pašta-fažo.

Istarski festival paste Zminj 2019_2

Svi posjetitelji željni stjecanja novog znanja, ali i očuvanja tradicije imat će priliku naučiti pripremati tipičnu istarsku tjesteninu zahvaljujući radionicama koje će se održavati svakog dana od 18 do 22 i 30 sati. Osim odraslih i djeca će moći okušati svoje vještine u izradi pašte dok se roditelji bezbrižno opuštaju u debeloj hladovini stoljetnih stabala. U Čakavskoj kući održat će se predavanja, tako će u subotu predavanje održati Darinka Družetić na temu Pašta od pira, dok će u nedjelju posjetitelji moći uživati u predstavi “Ljudi koji su gradili Žminj” dramskog kampa OŠ Vladimira Gortana iz Žminja.

Čarobnoj atmosferi Istarskog festivala pašte, osim posebnog ambijenta osvijetljenog feralima, lampionima i svijećama, pridonijet će i glazba. U subotu nastupaju Irena i Mauro Giorgi Acoustic, dok je nedjelja rezervirana za Duo Bluenote. Izvodit će jazz, pop, rock i latino klasike; kao i svake godine bit će to savršena kulisa za uživanje u pjatu odlične pašte.

Istarski festival paste Zminj 2019_14

Istarski festival paste Zminj 2019_6

Komentari