Svečani koncerta Riječke filharmonije

106

A pod ravnanjem umjetničke ravnateljice i suosnivačice Riječke filharmonije, maestre Nade Matošević, kao i mnogo puta tijekom proteklih deset godina, pružit će prigodu istinskog užitka u zanimljivom i pomno odabranom koncertnom programu. U tome će se vrsnim riječkim glazbenicima pridružiti i solistica Martina Filjak, pijanistica koja se ubraja se među najdarovitije hrvatske glazbenike novije generacije. Njezina „karizmatična osobnost“ i „magnetsko scensko prisustvo“ redovito oduševljavaju glazbenu kritiku i publiku diljem svijeta.

Na programu su djela Berislava Šipuša, Petra Iljiča Čajkovskog i Sergeja Rahmanjinova. Tako će na Svečanom koncertu biti praizvedena skladba „More Rijeka“ što ju je Berislav Šipuš skladao upravo za jubilej Riječke filharmonije. Na programu je i Koncert za klavir i orkestar Petra Iljiča Čajkovskog, jedno od njegovih najpopularnijih djela koje danas ulazi među najpoznatije klavirske koncerte uopće te glasoviti Simfonijski plesovi, op.45 Sergeja Rahmanjinova.

Podsjećamo da su Riječku filharmoniju 2001. godine osnovali Nada Madošević kao umjetnička ravnateljica i šef dirigent te violinist i pravnik Ivica Rušin, prvi ravnatelj Filharmonije. Nakon deset godina uspješnog djelovanja i rada, s pravom se može kazati da je riječ o iznimnom i nezaobilaznom subjektu i stupu riječkog, ali i hrvatskog glazbenog odnosno koncertnog života. Jedina je to, uz Zagrebačku, filharmonija u Hrvatskoj.
Od osnivanja do danas, sa prosječno tri koncerta godišnje, Filharmonija je obogatila riječku koncertnu ponudu vrhunskim muziciranjem riječkih glazbenika te atraktivnim i pomno osmišljenim koncertnim programima, a kao goste svojih koncerata u Rijeku dovela i već čitav niz glasovitih glazbeničkih imena.

Svojom nezaboravnom izvedbom Beethovenove Eroice pred više od tisuću slušatelja 2003. godine u ex tvornici Torpedo, Riječka je filharmonija promovirala taj prostor industrijske baštine u koncertni (kasnije za umjetničke izvedbe uopće) te u njemu održala svoje vrijedne koncerte za pamćenje.

Inače, Riječka filharmonija redovno sudjeluje u programu glazbeno-scenske manifestacije „Zajčevi dani“ te festivalu „Riječke ljetne noći“.
Dodajmo za kraj kako su svoj dolazak na Svečani koncert Riječke filharmonije već najavili brojni ugledni gosti iz hrvatskog kulturnog i javnog života.

Komentari