Šuma Striborova dobila Nagradu za kreativnost i inovativnost 2012.

476

Nagradu što ju je dodijelila Udruga MRAK – Mreža za razvoj i kreativnost, u varaždinskom je HNK-u u četvrtak, 25. listopada na svečanoj dodjeli primila intendantica Nada Matošević Orešković, ujedno i dirigentica koja je ravnala izvedbama “Šume Striborove” Ivana Josipa Skendera. A tom je priogodom izjavila: “Iznimno sam sretna i ponosna na nagradu za kreativnost o kojoj je odlučio doista renomirani žiri. S druge strane, ponosna sam što je nagrađena upravo opera za male i velike “Šuma Striborova”, koja je u potpunosti hrvatski kulturni proizvod: počevši od bajke Ivane Brlić Mažuranić prema kojoj je nastao libreto, libretista i redatelja Ozrena Prohića, skladatelja Ivana Josipa Skendera, kostimografa Jurja Zigmana, poznatog hrvatskog modnog dizajnera tada prvi put angažiranog u kazalištu, scenografa Dalibora Laginje, oblikovatelja svjetla Denija Šesnića pa do svih ostalih članova autorske i izvođačke ekipe pod mojim dirigentskim vodstvom. Time je i program za djecu i mlade riječkog HNK Ivana pl. Zajca što sam ga inicirala i pokrenula prije pet godina dobio javno priznanje.Ova će nam nagrada zasigurno biti poticaj za daljnju kreativnost i inovativnost u kazališom radu.”

Podsjetimo, “Šuma Striborova”, operna verzija jedne od najmaštovitijih i najzanimljivijih priča hrvatske književnosti skladatelja Ivana Josipa Skendera prema libretu, scenariju i u režiji Ozrena Prohića te pod dirigentskim vodstvom maestre Nade Matošević Orešković u raskošnim i senzacionalnim kostimima hrvatskog modnog dizajnera Jurja Zigmana i iznimno maštovitoj scenografiji Dalibora Laginje, sa sjajnim riječkim opernim solistima, u koprodukciji s Muzičkim biennalom praizvedena 2011. u Rijeci, izazvala je oduševljenje publike i cijele hrvatske kazališne i kulturne javnosti. Spomenut ćemo samo neke od naslova nakon premijerne izvedbe: “Čudo u Rijeci: opera koju gledate otvorenih usta”, “Riječka uspjelost”, “Čarolije Skenderove operne bajke”, “Poticajna za sve generacije i vrhunski napravljena”, “Maštoviti kostimi ostavljaju bez daha”…

Inače, Dan kreativnosti i inovativnosti pokrenut je 2008. godine s ciljem poticanja ljudi na intenzivniju uporabu kreativnosti i svrsishodnije upravljanje kreativnom inteligencijom, kako u privatnoj tako i u korporativnoj svakodnevici, s obzirom na to da je kreativnost razvojni generator i glavni alat kojim se svako društvo uzdiže na višu razinu. Putem kompetentnih i kreativnih predavanja, kao i dodjeljivanjem nagrade za kreativnost i inovativnost, Dan kreativnosti i inovativnosti nastoji probuditi konstruktivnu stvaralačku energiju koja će se suprotstaviti uspavanim i tromim sustavima koji preferiraju konvencionalan način razmišljanja.

Komentari