Striženje lukobrana

442

Riječki Molo Longo vječna je inspiracija. Premda zanemaren i nedovoljno iskorišten u povijesti grada, unazad nekoliko godina kontinuirano se radi na njegovom „oživljavanju“ kao i rekontekstualizaciji. U subotu, 21. travnja lukobran će probuditi manifestacija Striženje lukobrana. Od 15 do 18 sati na Molo Longu će se moći razgledati radove riječkih umjetnika koji su različitim tehnikama kroz vunu izrazili vlastitu kreativnost. Neke od instalacija već se mogu vidjeti na samom kraju lukobrana.

Manifestacija je postavljena na noge zajedničkim snagama Grada Rijeke, Lučke uprave Rijeka i kanadske kulturne fundacije Musagetes. Delegacija kanadske kulturne fundacije Musagetes u Rijeku je prvi put stigla 2009. godine i otada su bili suradnici i inicijatori raznih umjetničkih projekata, a sve zahvaljujući dobroj suradnji s Gradom.

„Cilj nam je bio razviti umjetničke projekte u vanjskom prostoru koji su dostupni na mjestima gdje inače ne biste susreli i očekivali umjetnine. Želimo ponuditi alternativni pogled na grad, način za razumijevanje grada iz drugačije perspektive. S ovim projektom se nadamo da ćemo potaknuti ljude da prohodaju do kraja Molo Longa i potaknuti ih na interakciju s instalacijama i vunom, ali i potencirati razmišljanje o budućnosti Rijeke“ -kaže Shawn Van Sluys, izvršni direktor kanadske kulturne fundacije Musagetes.

„Ovo je primjer krasne suradnje i putokaz na koji se način može građanima Rijeke donijeti nove sadržaje u javni prostor, potaknuti ih da budu vani, da uživaju u svome gradu, da razmišljaju o svome gradu i transformacijama koje se u njemu događaju i da sami što više sudjeluju u tim transformacijama. „-poručila je Irena Kregar Šegota, savjetnica za međunarodnu suradnju Odjela za kulturu Grada Rijeke.

Pročelnik Odjela za kulturu, Ivan Šarar, poručio je kako je lukobran, divovska skulptura sam po sebi, te naglasio nastojanje da ga se raznim „tretmanima“ umjetnički oplemeni na dobrobit svih Riječana. Idejni začetnik projekta jest Matthew Mazzota. „Rijeka ima unikatnu situaciju; ovaj veliki komad zemlje otvoren prema moru, većina gradova bi umrla da ima ovakvo nešto, a nitko ne zna koja će biti namjena lukobrana u budućnosti. Poigrali smo se s konceptom ovaca: ovce i vuna su upisani u ovaj kraj i kulturu, a infiltrirani su i kao metafore u marketingu. Moja ideja je bila uzeti taj element i transformirati ga, uzeti nešto što gledamo svaki dan i dati mu glas, dati mu drugačiju perspektivu. Koncept je stoga bio donijeti ovce na lukobran, uzeti njihovu vunu i dati je lokalnim umjetnicima i pustiti ih da se izraze kroz vlastitu viziju. „-Matthew Mazzotta.

 

U projektu Striženje lukobrana sudjeluju umjetnici Vesna Jakić, Milijana Babić, Dražen Vitolović, Tomislav Brajnović, Bruno Velić, Marina Mikolčić i Nika Rukavina.

„S obzirom da je tema bila vuna, htjela sam povezat vunu s gradom. Istraživala sam što je bilo s lukobranom, kakav je lukobran bio prije i u tom iskopavanju povijesti lukobrana naišla sam na fotografiju lukobrana bombardiranog u Drugom svjetskom ratu i onda sam napravila neku vrstu replike te slike u vuni“-kaže Nika Rukavina. Proces izrade je trajao jako dugo, jer je Nika prvo napravila nekoliko probnih replika, a onu savršenu dobila je nakon gotovo godinu dana rada.

„ Za mene je ova izložba bila jedan veliki izazov, napravila sam jednu veliku tapiseriju. Već 12 godina radim projekte s vunom u udruzi Ruta, sve što se od vune da raditi da se vuna ne baca, jer nažalost, kod nas se vuna ne iskorištava dovoljno. S obzirom da smo ovdje na lukobranu, ja sam se ovdje vrtila i gledala što bi meni ovdje moglo biti zanimljivo za pretočiti u vunu. Odabrala sam naslage koje more donese; školjke, trave i pokušala sam napraviti to i sa svilom i sa staklom i sa školjkama. Čula sam od jednog mornara da oni imaju  izraz za ovaj dio obale gdje se more diže i spušta, zove se banja šuga, a to je onda i ime ove moje priče.“-pojasnila je svoj rad i inspiraciju Vesna Jakić. Jakić će u subotu održati radionicu filcanja vune za sve zainteresirane koji žele naučiti ovaj zanimljiv zanat.

U subotu će se prigodno održati i demonstracija striženja ovaca. Ovce dovedene iz okolice Rijeke, na lukobranu su dobro zbrinute; za njihovu sigurnost danju će se brinuti volonteri, a noću Protect.

Maša Delić

Komentari