Sto godina od potonuća Euterpe, najveće pomorske tragedije na hrvatskom dijelu Jadrana

170

Protekloga vikenda odana je počast stradalima s parobroda Euterpe koji je prije točno 100 godina potonuo u neposrednoj blizini Luna.

Komemoracijom i prigodnim programom u organizaciji Grada Novalje u subotu 20. listopada obilježena je ova najveća pomorska tragedija na Jadranu.

Austrougarski parobrod Euterpe potonuo je 1918. u završnim operacijama prvog svjetskog rada, a  prevozio je više od tisuću vojnika i članova posade. Potopila ga je talijanska mornarica gađajući ga s tri torpeda, od kojih je jedan bio presudan.  Tom prigodom u spašavanje nastradalih uključili su se razarač Magnet i  novaljski ribari te spasili 450 osoba, ali nažalost stradalo je 600 vojnika i 15 članova posade.

Obilježavanje ovog tragičnog događaja odvijalo se na moru, u akvatoriju ispred Luna na području potonuća broda, a  uz Grad Novalju, predstavnike lokalne uprave i gradonačelnika Antu Dabu, odavanju počasti odazvalo se Austrijsko ministarstvo obrane koje je predstavljao brigadir Martin Kukla, vojni izaslanik Oružanih snaga Republike Austrije u Republici Hrvatskoj.

Brod je otkriven 1999.godine, a veliki doprinos dali su ronioci predvođeni Vedranom Dorušićem, vlasnikom ronilačkog centra Foka iz Šimuna.  I ovom prilikom zaronili su Dražen Gorički,  Leo Lušić i Vladan Strigo i u izvrsnim vremenskim uvjetima obavili podvodno snimanje broda,  položivši  jedan vijenac  u spomen i čast stradalih u  utrobu broda.  Prema riječima gradonačelnika Novalje Ante Daba, obilježavanjem ove najveće pomorske tragedije na hrvatskom dijelu Jadranu željelo se svim stradalima odati dostojnu počast i ukazati na besmisao rata i ratnih stradanja, uz svesrdnu želju i nadu da se više nikada neće ponoviti.

Parobrod Euterpe leži na dubini od preko 80 metara, predstavlja našu najveću plavu grobnicu  i  pod zaštitom je Ministarstva kulture Republike Hrvatske kao podmorsko arheološko nalazište.  Istog  dana u 19 sati Vedran Dorušić održao je predavanje za javnost „100 godina Euterpe u Jadranu“ te upoznao okupljene sa karakteristikama parobroda i povijesnim činjenicama  o Euterpi,  a u Gradskoj knjižnici postavljena je izložba povodom stote obljetnice potonuća parobroda Euterpe.

Komentari