Srpanj u Art kinu Croatia

96

Početkom srpnja 2011. publika još može vidjeti ‘Ona se zove Sabine’ i ‘Šahisticu’ iz Ciklusa filmova Sandrine Bonnaire (28.06. – 02.07.), dobitnice dvaju Cesara i brojnih vrijednih filmskih nagrada – muze francuskog autorskog filma (redateljice i redatelji Agnes Varda, Maurice Pialat, Claude Chabrol, Jacques Rivette..).

Već od 3. do 6. srpnja u kinu gledamo dva vrijedna kinotečna programa – In memoriam poznatome producentu Dinu De Laurentiisu i Ninu Roti, kultnome skladatelju glazbe za ‘Fortunellu’, ‘Kuma’ i ‘Slatki život’ koji je najpoznatiji po suradnji s Federicom Fellinijem.

Dva su ciklusa povezana – filmove za koje je Nino Rota radio glazbu – ‘Fortunella’ s Giuliettom Masinom i ‘Milijunski Napulj’ s Delijom Scalom, producirao je upravo Dino De Laurentiis.
U programu posvećenom nedavno preminulome oskarovcu De Laurentiisu gledamo dva klasika koja je producirao: kultni camp klasik ‘Barbarella’ Rogera Vadima, s Jane Fondom u glavnoj ulozi astronautice Barbarelle, a prikazat će se i De Santisova neorealistička ‘Gorka riža’ iz 1949. sa Silvanom Mangano u glavnoj ulozi.

Programi In memoriam Dino De Laurentiis i Nino Rota završavaju u srijedu, 6. srpnja u 21 sat, kada će se prije De Filippove ‘Fortunelle’ filmski kritičar Dragan Rubeša osvrnuti na opus De Laurentiisa i Rote.

U Art-kino Croatia stiže i ‘U boljem svijetu’ (‘Haevnen’) redateljice Susanne Bier danska je drama nagrađena Zlatnim globusom i Oscarom za najbolji strani film. Anton je liječnik koji odlazi na rad u afrički izbjeglički centar. On i njegova žena su pred razvodom, a njihovog starijeg sina Eliasa zlostavljaju u školi. U obranu mu priskače novi dječak u školi, Cristian, koji će Eliasa uvući u svoj svijet osvete s potencijalno tragičnim posljedicama…Film je na rasporedu od 7. do 13.7.

Susanne Bier je jedna od najvažnijih suvremenih danskih redateljica (‘Otvorena srca’ – posebno priznanje na Toronto film festivalu, ‘Braća’ – dobitnik nagrade publike na Sundanceu, ‘Nakon vjenčanja’ – nominacija za Oscara).

“(…) Krećući se osjetljivim područjem povišene emotivnosti i usporedbe različitih civilizacija i kultura, Bier ipak nikad ne zapada u patetiku i trivijalno moraliziranje, već stvara realističan i emotivno bogat svijet naseljen životnim likovima.” kazao je o filmu Josip Grozdanić.
Najnoviji uradak Sama Mendesa (‘Vrtlog života’- ‘American beauty’, ‘Put do uništenja’ –Road to perdition) – ‘Novi život’ (‘Away we go’) nježna je i komična drama – priča o mladom paru koji očekuje svoje prvo dijete, s Johnom Krasinskim i Mayom Rudolph u glavnim ulogama. Oni kreću na putovanje po SAD-u kako bi pronašli idealno mjesto za početak nove obitelji, no na putu ih čekaju brojna iskušenja.. Film je na programu od 14. do 20.srpnja.

Film je, uz brojne nominacije, osvojio i pet nagrada- nagradu za najbolji originalni scenarij (Chicago Film Critics Association Awards), a proglašen je i najboljim izborom za ljetni film (Choice Summer Movie). Tri su nagrade pripale Mayi Rudolph za najbolju glavnu glumicu.
Krajem srpnja gledamo pobjednika 8. Zagreb film festivala – ‘Pljačkaša’ (‘Der Räuber’) Benjamina Heisenberga (21.-26.7.). Istinita priča o čovjeku s mnogo talenata, Johannu Rettenbergeru, koji je i uspješni maratonac i serijski pljačkaš banaka. On hladnokrvno i precizno mjeri svoj puls, napor, izdržljivost i učinkovitost, kako za vrijeme treninga tako i za vrijeme pljački nakon kojih bježi pred policijom.

“(…) Redatelj Benjamin Heisenberg (unuk ‘onog’ Wernera Heisenberga) odlično i uz puno crnog humora profilira glavnog junaka isključivo kroz akciju, i to kao čovjeka s opsesijom vrhunskog sportaša koja graniči s ludilom.'” Siniša Paić, filmski.net
Kraj mjeseca donosi Motovun u Rijeci – publika Art-kina Croatia će i ove godine uživati u četiri dana filmova s ovogodišnjeg Motovun film festivala paralelno sa samim festivalom. Ove godine ponajbolje motovunske filmove gledamo i u kinu na otvorenom.

Komentari