Srce i duša Fiumanke – Konkurencija sve brojnija i na obiteljskoj ruti

129

Prošlo je dvadeset godina od kada je riječka Fiumanka prvi put razvila svoja jedra i puna dva desetljeća okuplja ljude kojima je more ljubav i kojima je prvenstveni cilj da na svojim brodovima prožive istinski užitak jedrenja. Ljude koji će se na dan Fiumanke ujediniti u jednu veliku obitelj, kojoj je zajednička pripadnost moru.

Da cijeli Kvarner u vrijeme Fiumanke živi jedrenje, dokazuje i sve veći broj sudionika na obiteljskoj regati. Svake godine na riječkoj regati među gotovo 200 jedrilica, najbrojnije su upravo one obiteljske rute.

Fiumanka_obiteljska8

Oni su srce i duša Fiumanke jer pokazuju da jedrenje nije samo sport, nego način života. Biti dio Fiumanke za mnoge je obiteljska tradicija, dan koji se ne propušta jer na Fiumanku dolaze cijele obitelji i doslovno sve generacije – i pokazuju iznova svake godine da je ljepota jedrenja u boravku na moru, u borbi s vjetrom i valovima ili jednostavno uživanju u bonaci, ali uz druženje, pjesmu i dobro raspoloženje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ali ni njima ne nedostaje natjecateljskog žara! I na obiteljskoj ruti jedrilice se hrabro nadmeću sa sebi ravnima i napeta se borba svake godine odvija i na bovi na Žurkovu. No bez obzira na to tko odnese pobjedu, zgode i nezgode s riječke regate danima se prepričavaju jer obitelji, kolege, poznanici, ali i oni novi prijatelji koje spoji Fiumanka, dokaz su da jedrenje unosi zajedništvo i optimizam u svaku novu Fiumanku. Sudionicima obiteljske regate najvažnije je jedriti i uživati, susretati prijatelje koje možda nisu dugo vidjeli, a upravo to je ona prava ljepota Fiumanke koja se događa daleko od objektiva, a njezina istinska vrijednost nije vidljiva okom – nego srcem.

Fiumanka_obiteljska1

S nestrpljenjem se čekalo sunce kako bi se počeli pripremati brodovi za regatu. Užurbano se izvode radovi, skuplja ekipa i prati vremenska prognoza. Hoće li biti vjetra, pitanje je svih pitanja. No kako god bilo, izreka kaže da jedriti se mora, a to iz godine u godinu i dokazuju. Naš Kvarner možda nije jedna od najpoznatijih jedriličarskih destinacija, ali ipak imamo regatu s kojom bi se ponosile mnoge jedriličarske velesile.

kurs obiteljske rute
Obiteljska ruta

Upravo zbog toga ovi ljubitelji jedrenja i entuzijasti koji sudjeluju u obiteljskoj regati zaslužuju posebnu pažnju. Na Fiumanki nema skupih i prestižnih nagrada, tu nitko ne jedri radi novca, niti je novac uvjet sudjelovanja pa su takve i nagrade: PIK Rijeka pripremio je poklon paket za pet obiteljskih posada koje će biti odabrane po različitim kriterijima, no nisu povezane s onim tko je najbrži i tko najveći. Najvjernijeg i najstarijeg sudionika Fiumanke, onoga koji na riječku regatu dolazi svake godine bez iznimke, nagradit će afirmirani riječki umjetnik Tihomir Ivančan koji je samo za ovu prigodu i jubilarnu 20. Fiumanku oslikao platno motivima riječke regate u želji da njegov rad bude nagrada i podsjetnik na dane druženja i jedrenja u riječkom zaljevu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Jer more, kada jednom baci svoje čini, onda zauvijek čovjeka drži u mreži čuđenja, kaže jedna izreka, a tko jednom dođe na Fiumanku, svake godine joj se s veseljem vraća i ponosno nosi majicu Fiumanke koju dobije svaki sudionik regate, a koja je kroz sve ove godine postala zaštitni znak Rijeke i uspomena na riječki vikend jedrenja, zabave i druženja. I to je ono bogatstvo koje riječka regata želi ostaviti u naslijeđe – ljubav prema moru i jedrenju te duh zajedništva u gradu koji jedri.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADodatne informacije o programima Fiumanke mogu se pronaći na fiumanka.eu /.

Komentari