Roditeljstvo i rani razvoj

278
Terapeut i predavač g. Tomislav Kuljiš

Roditeljske reakcije u najranijoj djetetovoj dobi ključne su za cjeloviti psihološki, emocionalni, socijalni i intelektualni razvoj djeteta. U posljednje vrijeme sve je više riječi o važnosti prvih godina djeteta za njegov budući razvoj. Upravo je o tim spoznajama g. Tomislav Kuljiš, predavač, terapeut te autor programa ‘Roditeljstvo i rani razvoj’ govorio na seminaru ‘Zašto se moje dijete tako ponaša?’, održanom u Rijeci 27. ožujka, u organizaciji Centra Prirodno roditeljstvo.

Jaz između spoznaja i nametnute prakse

Proteklih godina se dosta napredovalo u razumijevanju ranog razvoja i danas se zna kako odgojiti dijete koje će sutra biti sretna osoba, s jasnim osjećajem sebe, emocionalno zrela, s dobrim socijalnim ponašanjem i visoko razvijenog intelekta. Međutim, postoji jaz između tih spoznaja i nametnute prakse u roditeljstvu.

‘Iako većina vremena s djecom prolazi u ugodnom okruženju opuštenosti i igre, postoje trenutci kada kao roditelji ne razumijemo trenutačno stanje djeteta koje viče ili pada u temper tantrum, što onda rezultira i lošom roditeljskom reakcijom. Iako toga često nismo svjesni, naša ponašanja u tim trenucima oblikuju djecu za cijeli život. Naša reakcija u tim kritičnim situacijama odredit će djetetov razvoj i dati mu bazu, te odrediti njegovo buduće ponašanje, ne samo u najranijoj dobi već i kroz cijelo djetinjstvo i kasnije život. Upravo zato je roditeljima često potrebna pomoć i sugestija u prepoznavanju onoga što se doista događa u njihovom djetetu, ali i spoznavanju cjeloživotnih posljedica i rezultata koje će dati određeni odnosi i metode odgoja.’, ističe g. Tomislav Kuljiš.

Ciklus 7 radionica, još traju prijave

Odaziv roditelja u Rijeci bio je izvanredan, te su se formirale i dvije grupe koje nastavljaju s programom kroz cikluse od 7 radionica, koje će se održavati petkom. Još se primaju prijave za program koji će započeti ovaj petak 3.04. u Rijeci s iskustvenom radionicom naslova Primarne potrebe i povezanost.

Na prvoj radionici koja ide u dva termina petak 3.04 i subota 11.04. moguće je upisati i kompletni ciklus radionica Roditeljstva i ranog razvoja, roditelji će dobiti cjelovitu sliku o ranom razvoju što će im omogućiti istinsko upoznavanje i razumijevanje djeteta, sagledavanje stvarnog smisla njegovih ponašanja i upoznavanje preduvjeta djetetovog cjelovitog razvoja.

L.K./ Centar Prirodno roditeljstvo

Komentari