Rođendan umjetnosti i Ars Acustica

196

Rođendan umjetnosti svečanost je posvećena sjećanju na ideju francuskog umjetnika Roberta Fillioua koji je 17. siječnja 1963. objavio da je umjetnost rođena točno prije milijun godina. Nakon Filliove smrti 1987. godine, umjetnici diljem svijeta slave njegovu zamisao vječne mreže (La Fete permanente), a rođendan umjetnosti se na različitim događanjima slavi diljem svijeta (u muzejima, koncertnim dvoranama, na radio postajama, u malim privatnim studijima i sl.) uz obvezu umjetnika da donesu svoj „dar“ koji će se moći tom mrežom podijeliti s drugima.

Grupa za Ars Acusticu pri Europskoj radijskoj uniji osmislila je za taj prigodu međunarodnu razmjenu zvučnih „darova“, odnosno zapisa. Dva glavna centra, Beč i Stockholm, prikupljaju putem interneta i ISDN linija izravne prijenose u koje su uključene nacionalne i nezavisne radijske postaje te njima „pune“ dva satelita EBU-a. Svaka zemlja sudionica uključuje se uživo emitiranjem 20 minuta programa. Prošle godine u projektu je sudjelovalo dvadesetak zemalja.

Hrvatski radio, dramski program uključio se 2006. godine u ovo međunarodno događanje projektima koji su emitirani iz Studija Bajsić na HRT-u, zatim iz Studentskog centra u Zagrebu i kluba MAMA.

Ove godine, Ars Acustica održat će se u Zbirci Richter a hrvatski sudionik, projekt „ AV/! Polis“ multidisciplinarni je projekt autora Mara Marketa, Srđana Nogića i Gordana Nogića. Projekt je inspiriran djelima hrvatskog arhitekta i umjetnika Vjenceslava Richtera, osobito njegovom temeljnom idejom o umjetničkoj slobodi, eksperimentiranju i ukidanju granica između različitih područja u umjetnosti općenito. Iz te perspektive ova grupa autora otkriva drugu dimenziju umjetničkog opusa V. Richtera – dimenziju zvuka u Richterovim skulpturama.

Komentari