RiVizija: Novi ritam poreza – tribina u organizaciji Kluba vijećnika Akcije mladih, Unije Kvarnera, Maše Magzan i Ive Rinčić

147
rijeka

Hrvatskoj čitaonici Trsat održat će se prva tribina RiVizija: Rijeka danas i sutra koju, pod nazivom Novi ritam poreza, organizira Klub vijećnika Akcija mladih, Unija Kvarnera, Maša Magzan i Iva Rinčić u utorak, 14. studenog 2023.  s početkom u 19 sati.

Tema tribine su porezi. Točnije ukidanje prireza poreza na dohodak, odnosno najava novog lokalnog poreza na dohodak, uvođenje poreza na kuće za odmor, povećanje paušala za krevete u kratkoročnom najmu u Rijeci te viši komunalni doprinosi.

Gosti tribine Novi ritam poreza su:

  • Gabrijel Deak, zamjenik gradonačelnika Grada Svete Nedjelje i jedan od osnivača stranke Fokus. Deak je ušao u politiku 2013., najprije kao nezavisni, potom kao jedan od osnivača nove stranke Fokus, stranke centra koja zagovara produktivnost, zalaže se za porezno i regulatorno rasterećenja građana i poduzetnika te za manju državnu administraciju. Trenutno obnaša funkciju zamjenika gradonačelnika grada Svete Nedjelje.
  • Saša Drezgić dugogodišnji je profesor na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, a od 2022. obnaša funkciju dekana. U razdoblju od 2016. do 2017. bio je zamjenik ministra financija. Njegovo područje interesa su lokalne financije i lokalni ekonomski razvoj te se zalaže za financijsku decentralizaciju.
  • Nedo Pinezić turistički je poduzetnik, vlasnik i direktor tvrtke Qunarius d.o.o., s bogatim iskustvom pružanja smještaja u domaćinstvu, ali i konzultantskih usluga u obiteljskom turizmu. Član je niza udruga i ekspertnih skupina u području (obiteljskog) turizma te predavač i stručni suradnik na brojnim projektima. Trenutno obnaša funkciju predsjednika Odbora za turizam Skupštine PGŽ-a.
  • Boris Popović, suosnivač tvrtki Alarm automatika i Alarm express te predsjednik Poslovnog kluba PartneRI. Godine 1989. s kolegom iz djetinjstva osniva tvrtke Alarm automatika i Alarm express, danas regionalne lidere u industriji tehničke zaštite, koji zapošljavaju preko 250 ljudi. Aktivan je u poduzetničkim udrugama, bio je član Nacionalnog vijeća za znanost i predsjednik Savjeta za konkurentnost Urbane aglomeracije Rijeka. Suosnivač je i predsjednik Skupštine udruge seniora poduzetnika Sentor, a trenutno je predsjednik Poslovnog kluba PartneRI.

ritam poreza

Gosti tribine pokušat će odgovoriti na neka od ovih pitanja:

Diže li Grad Rijeka drastično poreze? Što viši porezi znače za građane, a što za poduzetnike? Što je porezna reforma i koji joj je cilj? Što se financira porezima? Što znači financijska decentralizacija? Što veći paušalni porez na dohodak po krevetu i porez na kuće za odmor znači za turističke iznajmljivače? Može li grad preživjeti bez prireza i nekih poreza?

Tribina Novi ritam poreza otvorena je za građanstvo, uz prethodnu prijavu putem web stranice.

Komentari