Šarene čarape simboličan su znak podrške osobama s sindromom Down jer ih one ne mogu upariti. Cilj akcije nošenja šarenih čarapa diljem svijeta jest upoznati javnost s ovim poremećajem, jačanje svijesti, razumijevanja i poštovanja prava ljudi. Veće razumijevanje i podrška poboljšavaju bolju integraciju položaja u društvo, kao i cijelokupnu kvalitetu života osoba sa sindromom Down.

DSC_0263

Udruga za sindrom Down – Rijeka 21 pripremila je tri događanja:

1. izabrana je 21 osoba koja pomaže udruzi ili je na neki poseban način obilježila živote njihovih članova. Za njih su pripremili simbolične darove. Tim činom žele zahvaliti i ujedno proslaviti današnji dan, upravo s onima koji pomažu i podržavaju Udrugu.
2. Bar Samovar u Rijeci pripremio je čajanku, a svim gostima koji su došli u različitim čarapicama i tako podržali sindrom Down, bio je poslužen čaj “Vidimo se” nazvan po projektu Udruge.
3. Na Kastvu, s početkom u 17 sati, pod Volticom, otvara se izložba fotografija Milice Czerny Urban “tu sam”. Izložba je bila postavljena na Korzu našeg grada od 9. – 17. ožujka, a sada u svom obnovljenom ruhu dobiva novo svjetlo na prelijepom Kastvu. Uz kratak program, zapjevati će se i himna Udruge “Samo je nebo nama granica” i zaokružiti slavlje.
DSC_0252

U prosjeku, jedno od 650 novorođene djece rađa se sa sindromom Down, genetskim poremećajem koji nastaje u trenutku začeća, a uzrokovan je viškom jednog kromosoma ili dijela kromosoma u jezgri svake stanice. Poremećaj sprječava normalan tjelesni i mentalni razvoj djeteta, a pogađa sve rasne skupine i može se javiti u bilo kojoj obitelji, bez obzira na zdravlje roditelja i način života.

DSC_0273

Navedeni datum je izabran kako bi označio jedinstvenost Downova sindroma u potrostručenju (trisomiji) 21. kromosoma. Usvajanjem odluke 10. studenoga 2011.  godine Ujedinjeni narodi su prihvatili rezoluciju, te time iskazali podršku zaštiti prava osoba s Down sindromom u cijelom svijetu, a posebice u zemljama u razvoju.

DSC_0271

Stoga, bez obzira gdje se danas nalazili, na poslu, u školi, u vrtiću ili kod kuće, navucite svoje dvije različite šarene i vesele čarapice, i budite dio jedinstvene i tolerantne zajednice.

DSC_0276

DSC_0260

DSC_0266DSC_0258

DSC_0270