RIJEKA RAZLIČITOSTI: Na Korzu dvije povorke – hoće li Rijeka hodati za “život” ili “slobodu”?

286

Za sljedeću subotu u Rijeci su najavljene dvije povorke – prva je „Hod za život“, koja se prvi put održava u Rijeci, a druga je „Hod za slobodu“, nastala kao reakcija građana i građanki Rijeke na spomenuti „Hod za život“.

„Hod za život“ ove će se godine prvi put održati i u Rijeci, i to u subotu, 19. svibnja u 10 sati. Zajednički hod građana započet će na riječkom Korzu ispred nekadašnje zgrade pošte, povorka će hodati do Ulice Ante Starčevića  za zatim do Jelačićevog trga gdje će Hod završiti praćen glazbom Tria Andreas i pjevača Marka Vukesa. O incijativi „Hod za život” organizatori kažu da je to miroljubivi hod građana kojim se želi dati javna i afirmativna podrška zaštiti dostojanstva ljudskog života od začeća do prirodne smrti.

Rijeka se »Hodom za život« u istome danu i otprilike u isto vrijeme priključuje Zagrebu i Splitu u kojima se takav događaj već održavao dva, odnosno jedanput.

No u isto to vrijeme građani i građanke Rijeke okupljeni u novoosnovanoj Facebook stranici „Građani i građanke Rijeke“ pozivaju Riječane da hodaju za slobodu. „Hod za slobodu“ započet će na Jadranskom trgu, ispred bivše Riječke banke, u subotu, 19, svibnja, u 10 sati.

Iz ove inicijative kažu da je Rijeka ponosna na svoj identitet te da je grad različitosti i slobode. Građanke i građani Rijeke, okupljeni i okupljene oko istoimene inicijative smatraju da je sloboda ključ – teže slobodi i pravu na samoodređenje, kako pojedinaca i pojedinki, tako i obitelji.

Riječane pozivaju da se okupe za život, život u slobodi, život koji je dostojanstven, siguran. „Okupit ćemo se protiv laži i manipulacija; radi zaštite žena i ženskih života. Okupit ćemo se kako bismo slavili obitelj u svim formama: nuklearne i dugine obitelji, obitelji bez djece, jednoroditeljske obitelji, samohrane obitelji, posvojiteljske obitelji, udomiteljske obitelji, izvanbračne zajednice bez zajedničke djece, izvanbračne zajednice sa zajedničkom djecom – za obitelj u svim oblicima, za ljubav bez nametnutih pravila i očekivanja“, navode u svom pozivu.

Ova je Facebook stranica u vrlo kratko vrijeme okupila veliki broj ljudi, no koliko će se njih zaista odazvati jednom ili drugom „Hodu“, vidjet ćemo u subotu, 19. svibnja, u 10 sati, kada će Rijeka pokazati koliko je različita, ili možda ipak ujedinjena u jednoj zajedničkoj borbi.

Komentari