Rijeka domaćin međunarodnog neurološkog kongresa

93

Od 26. do 30. travnja u Rijeci se održava 8. Hrvatski neurološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem, skup koji tradicionalno okuplja brojne stručnjake iz područja neurologije i neuroznanosti.

Održavanje ovog nacionalnog znanstvenog foruma omogućit će razmjenu iskustava i znanja iz kliničke prakse i svakodnevnog rada. Skup se svake četiri godine priređuje u organizaciji Hrvatskog neurološkog društva, a ove je godine ukazana prilika i čast Klinici za neurologiju KBC-a Rijeka kao suorganizatoru kongresa. Posebnu podršku i sudjelovanje u suorganizaciji pružili su ove godine Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija.

U novije vrijeme svjedočimo brzom napretku struke, mnogih neuroradioloških dijagnostičkih i neurointervencijskih metoda te novim terapijskim pristupima u različitim područjima neuroloških bolesti.

U skladu s time pripremljen je kvalitetan stručno-znanstveni program u kojem će, uz zanimljiva predavanja, biti organizirane brojne diskusije i radionice o aktualnim temama iz područja cerebrovaskularnih bolesti i intenzivne neurologije, epilepsija, neuroimunoloških poremećaja, boli i glavobolja, ekstrapiramidnih i neuromuskularnih bolesti te kognitivne neurologije.

Nastavljanjem tradicije održavanja visoke stručne i znanstvene razine kongresa, osim brojnih domaćih predavača, pozvani su i međunarodni stručnjaci iz navedenih područja. Oni će kroz aktivno sudjelovanje u radu kongresa podijeliti vlastita iskustva i stručne spoznaje. Kao organizatori želimo da skup i ove godine rezultira novim znanstvenim postignućima te pruži nove smjernice u neurološkoj praksi“, naglasila je doc. dr. Vladimira Vuletić, predstojnica Klinike za neurologiju KBC-a Rijeka.

Svečano otvaranje kongresa održano je u Guvernerovoj palači. Pozdravne govore uzvanicima na otvorenju uz same organizatore skupa uputili su i ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić, zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Goran Palčevski, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci Goran Hauser, izaslanik župana Primorsko-goranske županije Viktor Peršić, ravnatelj specijalne bolnice Thalassotherpia Opatijai državni tajnik Ministarstva zdravstva Silvio Bašić.

Zamjenik gradonačelnika Palčevski čestitao je organizatorima na trudu i upornosti prilikom organizacije kongresa, a svim učesnicima poželio dobrodošlicu u Rijeku. „Vjerujem da će ovaj kongres biti dobra prilika za razmjenu iskustava i nekih novih spoznaja i ideja koje će nam omogućiti da usvojimo neka nova znanja iz područja neurologije i neuroznanosti“, istaknuo je Palčevski.

Predsjednica Hrvatskog neurološkog društva prof. dr. Zdravka Poljaković istaknula je kako se neurološkom kongresu odazivaju i stručnjaci koji djeluju izvan područja neurologije. „Odaziv različitih struka govori koliko nam je znanost bitna, a mi neurolozi smo posebno ponosni da taj interes izaziva upravo neurologija koja donosi brojne nove spoznaje“, rekla je.

Okupljene je pozdravio i ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. Alen Ružić, podsjetivši da je u proteklom razdoblju riječka Klinika za neurologiju stekla status referentnog centra Ministarstva zdravstva, a to je samo jedan od niza uspjeha ove klinike, uz brojne mlade i kreativne stručnjake koje privlači.

Radni dio kongresa održat će se u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku.

L.B.

Komentari