Rijeka brojnim aktivnostima obilježava Dan zdravih gradova

13

U sklopu projekta „Rijeka – Zdravi grad“ pred nama su brojne aktivnosti kojima se u Rijeci obilježava Dan zdravih gradova.

Središnji događaj obilježavanja Dana zdravih gradova je tribina namijenjena široj javnosti na temu prekomjerne tjelesne težine i visokog tlaka, koja će se održati u četvrtak, 16. svibnja s početkom u 11 sati u riječkoj Gradskoj vijećnici, Korzo 16. Ovom tribinom, pored Dana zdravih gradova, obilježit će se i Svjetski dana hipertenzije te Europski dana debljine.

Predavanja će održati ravnatelj KBC-a Rijeka dr. Davor Štimac, Doc.dr.sc. Lovorka Bilajac, doc.dr.sc. Tatjana Čulina te doc.dr.sc. Sandra Pavičić Žeželj.

Organizatori događaja su NZZJZ PGŽ, KBC RI, Medicinski fakultet Rijeka, Hrvatsko društvo za javno zdravstvo HLZ-a, Hrvatsko društvo za debljinu HLZ-a, Hrvatsko društvo za hipertenziju HLZ-a i Grad Rijeka.

Druge tri aktivnosti u sklopu Dana zdravih gradova zatvorene su za širu javnost.

Tako će se u srijedu, 15. svibnja u OŠ Nikola Tesla održati sportska natjecanja učenika i roditelja povodom Međunarodnog dana obitelji i Dana zdravih gradova. Ukazat će se na važnost tjelesne aktivnosti i kvalitetnog zajedničkog provođenja vremena. Aktivnost organizira Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ u suradnji s Gradom Rijeka.

U ponedjeljak, 20. svibnja, u prostoru Matice umirovljenika grada Rijeke, u 10 sati održat će se predavanje namijenjeno osobama starije životne dobi na temu tjelesne aktivnosti. Potom će uslijediti vođeno vježbanje te šetnja i obilazak riječkih tunela, kako bi se na neki način osobama starije dobi ukazalo ne samo na važnost tjelesne aktivnosti, već i održavanja mentalnog zdravlja.
Organizatori aktivnosti su Grad Rijeka, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ i Matica umirovljenika grada Rijeke.

U srijedu, 22. svibnja održat će se okrugli stol „Izazovi zapošljavanja osoba s oštećenjima psihičkog zdravlja“. Okrugli stol organizira Dom za odrasle osobe Turnić Rijeka u okviru provedbe projekta „Zajedno“ te Grad Rijeka.
Cilj okruglog stoga je okupiti različite dionike, od javne uprave i institucija do medija te raspraviti o problemima zapošljavanja osoba oštećenog mentalnog zdravlja.

 

 

Komentari