Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture: Putujuća informativna Lungomare Art izložba u Tower Centru Rijeka

48

U mjestima duž obale i u Rijeci svjetski i hrvatski poznati i priznati umjetnici tijekom 2020. godine izradit će različite trajne umjetničke skulpture, u sklopu programa Lungomare Art, projekta Europske prijestolnice kulture.

Informativna izložba Lungomare Art otvorena je danas na 4. katu Tower Centra Rijeka, kako bi se posjetitelji, kojih Tower centar broji 15 do 20 tisuća dnevno, upoznali s jedanaest umjetnika i deset lokacija, na koje projekt Europske prijestolnice kulture donosi trajne umjetničke skulpture.

Glavna voditeljica programskog pravca Lungomare Art Lungomare Iva Kelentrić na susretu s novinarima naglasila je kako na ovaj način projekt EPK kreira novi, svojevrsni kulturno-umjetničko-turistički put na Kvarneru.

Lungomare Art u Toweru 01
Lungomare Art u Toweru – konferencija za novinare

Skulpture i intervencije u prostoru koje se odvijaju na deset lokacija duž obale i na otocima potpisuju domaći i međunarodni umjetnici koji ovoga puta ne kreiraju umjetnost za velike muzeje i velike kulturne centre, već u malim sredinama rade svoje izuzetno vrijedne radove inspirirane životom upravo tih sredina. Njihovi radovi ondje ostaju trajno i na specifičan će način oživljavati prostore u koje se smještaju.

Lokacije i umjetnici programa Lungomare Art Rijeke 2020 – EPK
Umjetnički radovi u sklopu Lungomare Art programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture imaju i funkcionalnu vrijednost – neki od njih nova su odmorišta, igrališta, mjesta za razgovor i učenje. Kao polazište za njihovo istraživanje može se odabrati bilo koja lokacija.

Na obali u Brseču, Lovranskoj dragi, Voloskom, u ribarnici u Rijeci, na riječkoj plaži Grčevo, u Kostreni i u Crikvenici, ili na otocima u Loparu na otoku Rabu, iznad Baške na otoku Krku i u Malom Lošinju.

Svaki rad u određenoj mjeri povezuje baštinu i sadašnji trenutak, a autori su renomirani umjetnici i umjetnice, dizajneri i arhitekti iz Hrvatske, Europe, Japana i Čilea: Liam Gillick (UK), Jiří Kovanda (CZ), Numen/For Use (DE/AT/HR), Harumi Yukutake (JP), Smiljan Radić (CL), Marcela Correa (CL), Sofie Thorsen (DK/AT), Davor Sanvincenti (HR), Pavel Mrkus (CZ), Igor Eškinja (HR), Ilona Németh (SK), Marián Ravasz (SK) i Nika Laginja (HR).

Lungomare Art informativna izložba u Tower Centru Rijeka trajat će mjesec dana, do 11. listopada 2019.g.

Potpisan partnerski sporazum RIJEKE 2020 i Tower Centra Rijeka
RIJEKA 2020, tvrtka zadužena za organizaciju programa Europske prijestolnice kulture danas je ujedno s Tower Centrom Rijeka potpisala partnerski sporazum u projektima dviju programskih cjelina –putujuće informativne izložbe programskog pravca Lungomare Art i cirkuskog programa za djecu, tijekom dječjeg festivala Tobogan, programskog pravca Dječja kuća.

Direktorica Tower Centra Rijeka Maja Baković na konferenciji za medije rekla je kako je u velikoj i važnoj 2020. godini, kada Rijeka postaje Europskom prijestolnicom kulture, Tower Center Rijeka počašćen što može sponzorski i partnerski biti dio priče, koja će vrijednosti, kulturu, običaje, tradiciju i ljepote našeg kraja prenijeti i ponosno pokazati cijelome svijetu.

“Tower Center Rijeka, od svog osnutka pa do danas, nastoji biti aktivan i uključen partner zajednice, podržavajući projekte u koje vjerujemo i čije vrijednosti istinski dijelimo i živimo. S ponosom i radošću, a istovremeno velikom odgovornošću, možemo najaviti da će se dio programa Rijeka 2020 odvijati u Tower Centeru Rijeka, što dokazuje da Tower Center Rijeka, osim što je vodeći regionalni shopping centar, je i nezaobilazan punkt društvenog života grada”, naglasila je direktorica Baković.

“Generalno, interes pokrovitelja i sponzora prema projektu Europske prijestolnice kulture, razumljiv je jer ovaj projekt će u idućoj godini pozicionirati Rijeku na mapi kulturnih središta Europe”, istaknula je direktorica RIJEKE 2020 Emina Višnić i istaknula kako Rijeku sljedeće godine očekuje pojačan interes turista i stranih gostiju, pa će u tom smislu mnoge djelatnosti u gradu, pa tako i trgovina, osjetiti značajan rast prometa. “Zahvaljujem se ovom prilikom Tower centru jer je prepoznao tu priliku i već nas sada ugostio u svojem prostoru ovom putujućom izložbom”, zaključila je direktorica Višnić.

I gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel zahvalio se Tower Centru Rijeka što je prepoznao važnost projekta Europske prijestolnice kulture, uključio se u njega partnerski i omogućio da u svom prostoru koji dnevno posjećuje doista mnogo građana i gostiju Rijeke, Europska prijestolnica kulture prezentira dio programa koji priprema za 2020. godinu. “Tijekom ovog rujna i listopada na više načina i putem različitih kanala predstavljat ćemo bogat kulturni program koji će se u Rijeci održavati u godini nošenja titule Europske prijestolnice kulture”, podsjetio je gradonačelnik Obersnel.

Lungomare Art u Tower 02
Lungomare Art u Toweru

Glavne voditeljice programskih pravaca Lungomare Art i Dječja kuća, Iva Kelentrić i Jelena Milić zahvalile su na velikoj pomoći Tower Centru Rijeka pri realizaciji ove putujuće informativne izložbe Lungomare Art te realizaciji trodnevnog cirkuskog programa za djecu tijekom dječjeg festivala Tobogan na ljeto 2020. godine.

Komentari