Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture predstavlja se u Beogradu

138

Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, ususret 2020. godini intenzivira međunarodnu promociju programa. Nakon Tokija i Berlina, Rijeka 2020 predstavlja se od 14.  do 22. ožujka 2019. u Beogradu, na tri lokacije – u Kulturnom centru Beograda, KC Gradu i Elektropioniru.

Bogati umjetnički program, kojim će se projekt Rijeka 2020 približiti beogradskoj publici, čine tri teme; brodogradnja, muzika i gastronomija. Program je osmislila ekipa programskog pravca Kuhinja,

U Kulturnom centru Beograd u četvrtak 14. ožujka otvorena je izložba „Minuta šutnje“ Nadije Mustapić i Tonija Meštrovića uz slide show “Odnosi brodova i šampanjaca” umjetnika Petra Trinajstića kojima će Rijeka 2020 dočarati suvremenost radničke Rijeke u doba deindustrijalizacije.

Emina Višnić, direktorica TD Rijeka 2020, na konferenciji za medije u KC Beogradu na kojoj je predstavljen program Europske prijestolnice kulture, pozvala je beogradsku publiku da posjeti bogate umjetničke programe koji će se u Rijeci događati u 2019. i 2020. godini te istaknula kako je ovo predstavljanje samo jedno u nizu međunarodnih predstavljanja projekta Rijeka 2020.

Zorana Đaković Minniti, koordinatorica međunarodne suradnje u Kulturnom centru Beograda i kustosica izložbe „Minuta šutnje“ rekla je kako se suradnja Rijeke 2020. i KC Beograda nije dogodila slučajno.

„KC Beograd dugi niz godina surađuje s Rijekom, imali smo suradnje s riječkim MMSU-om i Galerijom SIZ koji su svoje kolekcije predstavili u Galeriji Poodrum u Beogradu, a mi smo također predstavili neke umjetnike u Rijeci. Ova je suradnja zapravo počela već tada“, kazala je.

Nakon otvorenja izložbe u KC Beogradu, umjetnički se program seli u KC Grad gdje će se prikazati filmovi “Tito u Kraljevici” beogradskog i riječkog redatelja Nikole Lorencina; “Godine hrđe” Andreja Korovljeva, i “Bauk” Ibre Hasanovića, uz popratni razgovor s autorima Andrejem Korovljevim i Ivanom Salatićem.

U ponedjeljak se u KC Gradu otvara izložba „Ponesi jedno od umjetničkih djela kući“, rad konceptualnog talijanskog umjetnika Cesarea Pietroiustija. U okviru programa “Delikatesni ponedjeljak“, u prostorijama KC Grada, beogradsku će publiku nahraniti, ali i podučiti pripremi mediteranskih jela, Tomislav Brajnović u suradnji s glazbenikom Igorom Anjolijem.

Glazbeni program donosi slušaonicu Ri Rocka u aranžmanu Vanje Kauzlarića Liče i svirku DJ-a Mile voli disko. Posebnu poslasticu za fanove čini nastup grupe Fit u Eletropioniru, u okviru beogradske Kontakt konferencije. 

Detaljan umjetnički program koji je Rijeka 2020 osmislila u Beogradu nalazi se na poveznici.

 

 

 

Komentari