Riječki karneval slavi 30. rođendan Međunarodne karnevalske povorke

497

Očekuje se da će slavljeničku povorku pohoditi, već tradicionalno, peteroznamenkasti broj sudionika u više od 100 karnevalskih grupa, ali i nemjerljivi broj gledatelja, kako na Korzu, pred TV ekranima, tako i onih koji ju prate putem direktnog internetskog prijenosa. Pripreme su u tijeku, razrađuju se programi, šivaju se kostimi… zahuktava se još jedna neponovljiva, najluđa zabava u Europi.

TRADICIJA DUGA ŠEST STOLJEĆA
Maškarana okupljanja i proslave na Korzu i po gradu imaju povijest puno dužu nego što se smatra, a povremeno su iz raznih razloga bila odgađana i zabranjivana. Dokaz o vremešnosti karnevala upravo je jedna takva zabrana, dokument iz 1449. godine – odredba Gradskog vijeća kojom se zabranjuje prekrivanje lica maskom (s izuzetkom gostiju maskiranog plesa u Kaštelu), što se tada strogo kažnjavalo. Odredbom se pokušalo održati javni red i spriječiti slobodno kritiziranje vlasti, ali povijest svjedoči da je karneval pobijedio sve zapreke i (p)ostao praznik veselja, duhovitog i često kritičkog komentiranja tekućih događaja, mogućnost da svi bar na kratko budu što žele.

ROĐENDAN KARNEVALA NA KORZU
Nakon godina najrazličitijih organiziranih i spontanih maškaranih slavlja, karnevalskih zgoda i nezgoda, slavnih i povijesnih ličnosti, elementarnih nepogoda, povremenih zabranjivanja… 1982. godine Korzom ponovno organizirano prolazi karnevalska povorka, a obnovljeni Riječki karneval u najboljem svjetlu nastavlja višestoljetnu tradiciju maškaranja u primorskim krajevima Hrvatske i uvrštava Rijeku među najznačajnije europske i svjetske karnevalske gradove. Riječki karneval se tako našao na listi 500 najvažnijih zbivanja u Europi – Top 500 European Events, Sunday Times ga je proglasio jednim od najegzotičnijih događaja u svijetu, uvršten je u knjigu “501 must be there events”, a Turistička zajednica grada Rijeke dobila je nagradu “Zlatno turističko srce” kao organizator najbolje turističke manifestacije jugoistočne Europe u 2009. godini.

Proslavom 30. godine Međunarodne karnevalske povorke slavi se i duga riječka karnevalska tradicija i slobodni duh Riječkog karnevala, koji je teško može opisati ili u potpunosti dočarati riječima, fotografijama ili televizijskim prijenosom, zato vas sve pozivamo:

BUDI ŠTO ŽELIŠ! DOĐI NA RIJEČKI KARNEVAL!

18.1. IZBOR KRALJICE RIJEČKOG KARNEVALA I PRIMOPREDAJA KLJUČA GRADA
2.2. DJEČJA KARNEVALSKA POVORKA
10.2. MEĐUNARODNA KARNEVALSKA POVORKA

Komentari