Riječki gastronomski dani slave lignje i smokve

Jesenje izdanje Ri gastra u razdoblju od 22. do 29. rujna na svom će nam jelovniku nuditi dvije sezonske namirnice – lignje i smokve bit će zvijezde delicija koje će se spravljati u restoranima i konobama koji sudjeluju u manifestaciji.

614

Domaćin predstavljanja trećeg ovogodišnjeg izdanja Ri gastra bio je Grand hotela Bonavia čiji Fine Dining Restaurant Kamov sudjeluje u manifestaciji od samih početaka. O Ri gastru, dvjema namirnicama koje će biti temelj menija u ovom periodu i programima koji nas očekuju pričali su Vojko Obersnel, gradonačelnik Grada Rijeke, Ines Boban-Štiglić, voditeljica razvoja proizvoda Turističke zajednice grada Rijeke, Marina Rogović, direktorica Grand hotel Bonavia, Mara Šimunić iz konobe Blato 1902 i Tanja Babić, koordinatorica projekta Ri gastro.

Ri gastro konferencija

Kao i svaki put do sada, svi će sladokusci dobiti priliku po popularnim cijenama u brojnim restoranima i konobama Rijeke i okolice isprobati cijeli niz specijaliteta od liganja i maštovite slastice od smokava. Meniji nam tako najavljuju carpaccio od jadranske lignje, domaće fuže u brudetu od liganja, lignje punjene pršutom i smokvama, lignje prelivene umakom od jadranskih kozica, ragu od jadranske lignje sa šurlicama, punjene lignje s tapanadom od smokava, pržene lignje, na žaru ili u brudetu… A smokve će se naći kao sastojak torti, sitnih kolača, semifredda, palačinki, flambirat će ih se, kupati u teranu, ali i spajati u raznim slanim kombinacijama.

ri gastro

Da fini zalogaji budu dostupni baš svima, tu je humanitarni Gastro Cooking Show 25. rujna. Riječkim će se chefovima ovoga puta pridružiti i dvoje glumaca HNK Ivana pl. Zajca, Eleonora Surian i Denis Brižić koji će za sve zainteresirane spravljati razne specijalitete, ponovno s humanitarnim ciljem, jer je sav prihod od prodaje zalogaja namijenjen korisnicima Socijalne samoposluge. Gastro večer će se pretočiti u glazbenu, jer nakon Gastro Cooking Showa u HNK Ivana pl. Zajca kreće Festival 130 uz koncert „Riječki skladatelji i solisti“. Ri gastro ovu jesen nudi i još nekoliko zanimljivih i, najvažnije od svega, finih događanja – stručno predavanje o vrijednostima smokve, pričaonicu za predškolce u Dječjem odjelu Stribor Gradske knjižnice Rijeka te dječju gastro radionicu izrade slastica u Bistro slastičarni Cukerin.

ri gastro

U Ri gastro – Tjednu liganja i smokava sudjeluju: Konoba Blato 1902, Restoran Molo longo, Konoba Feral, Restoran Aerosteak, Fine Dining Restaurant Kamov (Grand hotel Bonavia), Restoran hotela Continental, Stancija Kovačići, Konoba Nebuloza, Bistro Conca d’oro, Bistro La Rose, Kuća istarskog pršuta, Restoran konoba Municipium, Restoran Botel Marina, Restoran Porto Grillo, Bar Bar, Dolce Bolero, Bistro slastičarna Cukerin, Pirunada, Restoran Morčić i Gospoja PZ.

RI gastro dani događaju se u četiri termina tijekom godine, s četiri sezonske gastro-teme, a sve s ciljem očuvanja tradicije prehrane naših starih i njenim vraćanjem na jelovnike domaćinstava i restorana. Organizaciju potpisuju Turistička zajednica grada Rijeke uz potporu Grada Rijeke, u suradnji s ugostiteljima Rijeke i okolice.

ri gastro

PROGRAM

25.9.
Gastro Cooking Show i degustacija kvarnerskih delicija, ispred zgrade HNK Ivana pl. Zajca, u 18.30 sati. Glumci HNK Ivana pl. Zajca Eleonora Surian i Denis Brižić zajedno s riječkim chefovima spravljaju delicije od liganja i smokava, uz kvalitetno vino Vrbnička žlahtina Toljanić – Gospoja PZ.
1 zalogaj = 10,00 kn – sav prihod od prodaje namijenjen je korisnicima Socijalne samoposluge

Festival 130 – Riječki skladatelji i solisti, koncert, HNK Ivana pl. Zajca, u 20 sati

26.9.
Pssst… priča za predškolce: Priče s voćne farme, GKR – Dječji odjel Stribor, u 11 sati. Prijave na programi@gkri.hr (broj mjesta je ograničen)

27.9.
Radionica izrade slastica, Bistro slastičarna Cukerin, u 11 sati
Besplatna radionica slastica namijenjena najmlađima. Prijave na 098 713 554 do 25.9. (broj mjesta je ograničen)

Smokva kraljica Kvarnera i gastro stola, stručno predavanje o vrijednostima smokava, Bistro slastičarna Cukerin, u 11 sati. Predavač: Nedjeljka Jurin, nutricionist i fitoaromaterapeut

Meniji ugostitelja koji sudjeluju u Ri gastro – Tjednu liganja i smokava dostupni su na www.visitRijeka.hr.

Komentari