Riječanke solidarne sa ženama Irana: Žene, život, sloboda!

83
solidarno sa ženama irana

Riječke aktivistice okupljene u inicijativu Građanke i građani Rijeke u subotu, 1. listopada točno u podne, na Jadranskom trgu održale su mirnu prosvjednu akciju „Solidarno sa ženama Irana”. Iste mirne prosvjedne akcije održane su diljem gradova Hrvatske u isto vrijeme.

Uzvikom „Žene, život, sloboda” iskazale su solidarnost, podršku i poštovanje dvjema ženama iz Irana, Mashi Amini te Hadis Najafi, koje su izgubile život jer su prekršile religiozna načela te još jednom upozorile na problematiku sistema koji nasilno provodi patrijarhalne politike.

Podsjetimo, protesti su započeli nakon što je moralna policija privela 22-godišnju Mashu Amini. Svjedoci tvrde da je policija odvela Amini u vozilo i pretukla je, a u bolnicu je prevezena jer je pala u komu. Moralna policija u Iranu obilazi javna mjesta i kažnjava ono što smatraju neprikladnim odijevanjem i ponašanjem. Žrtve su uglavnom žene koje nemaju slobodu odlučivanja. Masha Amini preminula je pod nejasnim okolnostima, a njezina smrt izazvala je oštre reakcije građanki Irana koje javno skidaju i pale svoje hijabe te režu kosu u znak pobune protiv takvog režima.

Hadis Najafi je kosu vezala gumicom, u znak protesta protiv vjerske policije koja je ubila njenu sugrađanku Mahsu Amini. Ubijena je sa šest metaka. Njima u čast, aktivistice okupljene u inicijativu „Građanke i građani Rijeke” vezale su kosu u rep.

L.B.

Komentari