Recital ulomaka iz knjige “Bora” u Zajednici Talijana

401

Talijanska drama HNK Ivana pl. Zajca predstavit će recital s glazbom pod naslovom Pagine schelte da “Bora” / Izabrani ulomci iz knjige Bura u izvedbi Laure Marchig i Leonore Surian te uz klavirsku pratnju Maje Dobrila, u utorak, 24. siječnja 2012. u riječkoj Zajednici Talijana s početkom u 18.30 sati. Ulaz je slobodan.

Riječ je o ulomcima iz knjige koju su dvije poznate spisateljice, Anna Maria Mori i Nelida Milani napisale u obliku paralelnog slaloma. Obje su spisateljice rođene u Puli no, dok je Anna Maria Mori kao dijete, s obitelji napustila Pulu i krenula u egzodus u Italiju, Nelida Milani ostala je živjeti u svom rodnom gradu i bila svjedokinjom njegovih promjena.

Laura Marchig odabrala je ulomke i potpisuje režiju. Odlomke iz knjige čitat će Laura Marchig i Leonora Surian. Na programu su i pjesme koje će otpjevati Leonora Surian uz klavirsku pratnju Maje Dobrila, koja će izvesti i neke poznate kompozicije modernih talijanskih autora.

Knjigu “Bora” objavila je talijanska Izdavačka kuća Frassinelli 1998., a riječ je o dojmljivoj knjizi, protkanoj sjećanjima i razmišljanjima o bolnoj povijesti.
Recital je premijerno predstavljen 17. listopada 2011. u Talijanskom institutu za kulturu u Zagrebu, u povodu 150. obljetnice ujedinjenja Italije i u sklopu Međunarodnog tjedna talijanske kulture u svijetu.

Nakon izvedbe u Puli, Vanesa Begić je u Glasu Istre napisala: “Sugestivnim čitanjem ulomaka Marchig i Surian u formi paralelnog slaloma predstavljaju tu sjetnu priču, odnosno egzodus promatran s dvije perspektive. Ta je reinterpretacija knjige vrlo snažna, epska i nabijena emocijama.”

Nakon Rijeke, slijede izvedbe u Bujama 27. siječnja te u Kopru 2. veljače 2012. godine.

Komentari