Rapska fjera – Na blagdan sv. Jakova otvoren najveći srednjovjekovni festival u Hrvatskoj

55

U srijedu, na blagdan sv. Jakova 25. srpnja počela je tradicionalna Rapska fjera, prvi i najveći srednjovjekovni ljetni festival u Hrvatskoj.

Još je 21. srpnja 1964. rapsko gradsko vijeće odlučilo odati počast kralju Ljudevitu Velikom koji je Rab oslobodio mletačke vlasti. Taj se dan posvećuje i sv. Kristoforu, svecu zaštitniku grada Raba. U danima Rapske fjere cijeli se grad vraća u prošlost. Na gradskim ulicama posljetitelji mogu vidjeti kako su se na tradicionalan način izrađivali uporabni predmeti, kako se živjelo, jelo… Gradom Rabom šri se miris prženih šulčića, a na plaži za trajanja Fjere niče cijelo ribarsko naselje izgrađeno u potpunosti tradicionalnim alatima, čak i igračke za djecu. Ulicama odzvanja pjesma i glazba dok se prolaznicima nude tuna, fritule, sir i vino.

Ovogodišnja svečanosr započela je otvaranjem izložbe srednjovjekovnih starih zanata, 26. srpnja, na blagdan sv. Ane u luci Rab uprizorit će se stari zanat ribarneja. U velikoj završnici na blagdan sv. Kristofora 27. srpnja, nakon procesije s moćima svetog Kristofora i svete mise, slijede tradicionalne „Rapske viteške igre“ i Svečana parada i nadmetanje u strijeljanju Samostrelom „Udruge rapskih samostreličara“.

 

Komentari