Putovanje u prošlost – Počinje 18. Rabska fjera

89

Na blagdan sv. Jakova 25. srpnja počinje tradicionalna Rabska fjera, prvi i najveći srednjovjekovni ljetni festival u Hrvatskoj. Rabska fjera temelji se na tradiciji započetoj 21. srpnja 1364. kada je rapsko gradsko vijeće odlučilo odati počast kralju Ljudevitu Velikom koji je Rab oslobodio mletačke vlasti. Taj se dan posvećuje i sv. Kristoforu, svecu zaštitniku grada Raba. Fjera je u prošlosti trajala 14 dana, kada je stanovništvo otoka slavilo moći sveca kojemu se pripisuje zasluga za spašavanje grada od uništenja.

Rabska fjera na originalan način prikazuje jedan povijesni trenutak i za mene je jedna od najljepših manifestacija na Jadranu. Cijeli grad vraća se u prošlost, a brojnim gostima daje se mogućnost upoznati povijest, kulturu i tradiciju otoka odnosno destinacije u kojoj borave. Današnji turisti traže upravo to, autentičnost i doživljaj koji će pamtiti“ drži direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić koji će nazočiti sutrašnjem otvorenju 18. srednjovjekovnog ljetnog festivala Rabska fjera.

fjera 1

Tijekom Fjere cijeli se grad vraća u prošlost. Mali obrtnički dućani i zanatske radionice izlaze na gradske ulice, nudeći posjetiteljima jedinstvenu priliku da na licu mjesta vide kako se na tradicionalni način izrađivali različiti predmeti. Gradom se širi miris svježe prženih šulčića, na plaži je ribarsko naselje izgrađeno tradicionalnim alatima, čak i igračke za djecu, ulice odzvanjaju pjesmom i glazbom…

Nakon svečanog otvorenja Rabske fjere  25. srpnja na Trgu  sv. Kristofora u 21,30 slijede brojna trodnevna događanja, svečana parada sudionika festivala do gradske lože, izložba srednjovjekovnih starih zanata, prikaz starog zanata ribarenja, procesija s moćima svetog Kristofora i sveta misa, tradicionalne „Rapske viteške igre“, nadmetanje u gađanju samostrelom „Udruge rapskih samostreličara“.

 

Komentari