Pulska Arena pod ledom

1185

U pulskom amfiteatru, poznatoj Areni, u rujnu ove godine održati će se dvije hokejske utakmice! Ova je najava, koliko god izgleda nevjerojatno, potpuno istinita. Na press konferenciji održanoj 19.lipnja upravo u pulskom amfiteatru  ekskluzivno je predstavljen cjelokupni projekt ARENA ICE FEVER – PULA MMXII.

U goste Medveščaku, u sklopu EBEl lige, 14. rujna dolazi slovenska Tilia Olimpija (21 sat), a u nedjelju, 16. rujna, austrijski Vienna Capitals (20.30 sati).

Prvi put u povijesti hokejske utakmice odigrat će se u povijesnoj građevini ove vrste!

Koliko je zahtjevan ovaj projekt, da ne kažemo ambiciozan navesti ćemo samo neke tehničke detalje vezane uz pripremu same Arene za ledeni događaj.

Dimenzije leda u pulskoj Areni iznosit će 57 x 26 metara , a debljina postavljenog leda bit će 6 – 8 cm. Oko 150 tona procijenjena je težina sve opreme potrebne za postavljanje i održavanje leda u pulskoj Areni i ostalu montažu.

Čak 15.000 litara posebne tekućine – glikola bit će iskorišteno za stvaranje i održavanje ledene površine na otvorenom u pulskoj Areni. Cijevi kroz koje teče posebna tekućina glikol potrebna za stvaranje i održavanje leda dugačke su 2540 metara. Bit će utrošeno 100 litara posebne boje za bojenje podloge leda zbog snažnijeg kontrasta paka na površini i specifičnosti lokacije igranja utakmica pod otvorenim nebom.

Čak 30.000 litara vode – kišnice iz rimskog bunara ispod pulske Arene koristit će se za zaleđivanje terena unutar pulske Arene. Ta je voda trenutačno neiskorištena.

Samo 12 stupnjeva Celzijevih iznosit će temperatura na kojoj će posebna mehanizacija održavati ledenu površinu u Areni, a 1800 četvornih metara posebne folije koristit će se za zaštitu leda u pulskoj Areni od sunca i visokih temperatura.

Organizatori ističu da je ovaj projekt izvrstan način za svjetsku turističku promociju Hrvatske kroz sport. Atraktivna, „gladijatorska“ borba hokejaša na ovom povijesnom lokalitetu zasigurno će privući poglede i kamere mnogih svjetskih sportskih i inih medija. Utakmice iz pulske Arene tako će izravno prenositi austrijska, slovenska i hrvatska televizija uz pomoć 14 kamera te 2 kamere iz zraka (bespilotna letjelica i helikopter), Već sada su interes za praćenje ovog događaja iskazale najveće svjetske medijske agencije.

No brojke vezane za projekt mogle bi izazvati i negativne reakcije. Činjenica je da se radi o tehnički vrlo zahtjevnom projektu, na kojega će biti utrošeno mnogo rada i novca. Oportunitetni trošak njegovog održavanja je ono o čemu će organizatori morati voditi brigu. Privući turiste u Pulu i Hrvatsku uvijek je odlična stvar no pitanje je pod koju cijenu! Za sada, budžet predviđen za ostvarenje ovog spektakla je 3,5 milijuna kuna, a financira se isključivo od prodaje ulaznica, podrške partnera i sponzora.

Pohvalno je barem za sada što se najavljuju vrlo stroga pravila i nadzor nad projektom, a zbog ogromnog arheološkog značaja lokacije projekt će zahtijevati posebnu pažnju i nadzor predstavnika Konzervatorskog odjela!.

Komentari