Protiv rodnih stereotipova – Andrijašević na teren istrčao u ružičastim dresu

21

U nedjelju popodne, 8. ožujka, u Rijeci se održala dugoočekivana nogometna utakmica između klubova Rijeka i Hajduk Split.

Dok su ostali igrači nogometnog kluba Rijeka nosili službeni dres bijele boje, glavni igrač Rijeke, Franko Andrijašević sve je iznenadio istrčavši na nogometni teren u dresu obojanom u ružičasto. Postavilo se pitanje što nogometaš radi u ružičastom dresu na terenu, a Franko koji uz humanitarnu organizaciju CARE podržava slogan “Postizanje jednakosti između muškaraca i žena podrazumijeva puno posla, truda i vremena. Krenimo.“, razlog je otkrio u videu koji je prikazan u poluvremenu utakmice na stadionu te društvenim mrežama kluba i nogometaša.

U videu je Franko kod kuće i upravo vadi oprano rublje iz perilice… njegov je bijeli dres obojan u ružičasto… Pretražuje perilicu rublja i na dnu nalazi crvenu čarapu. Ako Franko i njegova supruga dijele obavljanje kućanskih poslova, on za to još očito nije u potpunosti spreman!

Međutim, ovakve početničke greške dokazuju da svi možemo djelovati u borbi protiv neravnopravnosti spolova.

“Nogomet je poznat kao izrazito macho industrija, a na Balkanu su društvene zajednice dodatno pogođene nasljeđem rata i nizom klišeja: žene su prvenstveno zadužene za kućanstvo, a od muškaraca se očekuje da budu muževni, podižu glas te donose odluke u obitelji i cijeloj zajednici. Nadam se da će ovaj postupak koji su vidjeli brojni ljudi ispred svojih televizora potaknuti raspravu unutar njihovih obitelji i ohrabriti ljude da se oslobode stereotipova koji nas sputavaju”, objasnio je Franko Andrijašević.

Ravnopravnost je tema koja se tiče svih nas, a posebno obitelji u kojima su rodni stereotipi vrlo prisutni. Kućanski poslovi su diljem svijeta još uvijek, uglavnom, dužnost žena, stoga su obrana jednakosti i borba protiv stereotipova glavni ciljevi kampanje koju CARE provodi u svrhu podizanja svijesti.

Kućanski poslovi i dalje su jedno od područja gdje su nejednakosti najviše izražene te stvaraju posljedice koje se ne smiju zanemarivati: uz jačanje slike u kojoj su žene stavljene u podređeni položaj, kućanski poslovi smatraju se manje važnima, bez obzira na to što su neophodni za funkcioniranje obitelji i zajednice te utječu na cjelokupni gospodarski i socijalni razvoj društva.

U 2018., 79% žena s područja Europe izjavilo je da su upravo one u obitelji zadužene za brigu oko kuhinje i svakodnevnih kućanskih poslova, a mnoge od njih rade dva posla: osim u kući rade i na svom radnom mjestu.

Prema istraživanjima koje je provela organizacija CARE Francuska, na području Balkana samo je 11% žena izjavilo da njihov partner pere rublje.

U Hrvatskoj, teret obavljanja kućanskih poslova još uvijek pada na leđa žena: 60% žena zaduženo je za pripremu hrane, posao čišćenja obavlja 71%, a pranja rublja 80% žena.

Istovremeno, muškarci tek sporadično obavljaju određene poslove: 84% muškaraca obavlja popravke u kući, a 41% ih je zaduženo za plaćanje računa. Većina muškaraca zadovoljna je takvom raspodjelom zadataka te pretpostavlja da je njihova partnerica također zadovoljna.

Teško se riješiti stereotipova povezanih s kućanskim poslovima. S obzirom na to da su duboko ukorijenjeni u kolektivnom nesvjesnom, njihovo zaobilaženje može dovesti do ozbiljnih posljedica.

U Francuskoj 43% muškaraca misli da ima manje prirodnih predispozicija za kućanske poslove u odnosu na žene.

Na Balkanu 51% muškaraca misli da je najvažnija uloga žene briga za dom i kuhanje za obitelj, a 53% ih misli da su zadaci poput mijenjanja pelena, kupanja i hranjenja djece odgovornost majke.

Kampanju je osmislila agencija CLM BBDO (Paris), a poruku prenosi niz influencera iz Francuske i Hrvatske. Kampanja se također oslanja na opsežne i sustavne napore organizacije CARE u borbi protiv međuljudskog i rodno uvjetovanog nasilja, a dodatni je cilj promicanje i poboljšavanje situacije na području Balkana po pitanju ravnopravnosti spolova.

“Devet od deset osoba u cijelom svijetu ima spolne predrasude, prema najnovijoj studiji objavljenoj u petak. To je brutalan podsjetnik na sve što svakodnevno vidimo na terenu. To je ono što pomažemo mijenjati kroz naše programe za zaštitu ženskih prava, posebno zahvaljujući uključivanju muškaraca. Muškarci imaju ključnu ulogu u okončavanju rodnih stereotipova. Poput Franka Andrijaševića, mnogi su već uključeni, ali sada se svi moraju priključiti borbi za ženska prava koju vode milijuni djevojčica i žena diljem svijeta. Primjer pranja rublja može se činiti  trivijalnim, ali ima izuzetno negativan- često neočekivan utjecaj na ženska socijalna i ekonomska prava. Nećemo moći postići jednakost bez temeljne promjene u našem načinu ponašanja.. Strukturalne promjene potrebne su na svim razinama društva, počevši kod kuće pa sve do promjena u državnim zakonima”, objašnjava Philippe Lévêque, direktor organizacije CARE France.

Tijekom više od deset godina, u sklopu projekta Young Men Initiative, oko 100 000 dječaka i djevojčica u dobi između 14 i 19 godina sudjelovalo je u 130 škola u programima organizacije CARE na području Balkana, koji su bili usmjereni k promjeni percepcije spolova pod geslom “Budi muško, koristi mozak, a ne mišiće. Zaustavimo stereotipove“.

 

Komentari