Prosvjed u Rijeci: DOSTA! Tražimo neopozivu ostavku Vilija Beroša, Ante Ćorušića i Slavka Oreškovića!

91

Danas je na riječkom Jadranskom trgu održan prosvjed pod nazivom “Dosta!” Uništavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena!” u znak solidarnosti s Mirelom Čavajdom i svim ženama kojima je uskraćen zakonski prekid trudnoće i drugi oblici zdravstvene skrbi.

Među brojnim transparentima našli su se neki osobito upečatljivi: „Neću politiku u svoju butigu”, „Mi smo unuke vještica koje niste uspjeli spaliti”,, „Loše je stanje ako se još uvijek borimo za ovo sranje”, „Berošu, ostavka!”, „Lov na ženska prava”, „Kada bi muškarci mogli zatrudnjeti, abortus bi bio sakrament”, „Vješalice bih rado i dalje koristila samo za odjeću. Hvala”, „Pošto zdravlje, ministre?”, „Izvini ako moja prava smetaju tvojoj mizoginiji”, „Ne diraj me s krunicom u rukama, sloboda je stvorena u mukama”, „Girls just wanna have FUNdamental human rights”, „Da umjesto fetusa brinemo o djeci?”, „Biraj profesiju u kojoj nećeš koristiti priziv savjesti”, „Moje tijelo nije javno dobro”…

“Kada država nije tu za nas, kada nas odbija štititi i provoditi zakone, naša dužnost je izaći na ulice i reći: Dosta! Hrabrost Mirele Čavajda da uslijed teške situacije javno progovori o svom stravičnom iskustvu uskraćivanja zdravstvene zaštite, omalovažavanja u sustavu javnog zdravstva, obavezuje nas sve na solidarnost i otpor. Mirela je napravila ono što mnoge od nas nisu mogle i Mirela nije jedina. Mnoge su se od nas susrele s nepravdom i nasiljem u zdravstvenim ustanovama. Slučaj Mirele Čavajda još jednom je podcrtao katastrofalno stanje javnog zdravstva i sustavnog uskraćivanja prava ženama protivno zakonima i ustavu RH. Zbog osobnih uvjerenja zdravstvenih radnika i radnica, čelnih ljudi u bolnicama pa i samog ministra zdravstva, prizivu savjesti ne smije biti mjesta u javnim ustanovama. To je nedopustivo! Vjerska i moralna uvjerenja zdravstvenih radnika i radnica ne smiju biti razlog uskraćivanja zdravstvene zaštite u sustavu javnog zdravstva. Njihovo obrazovanje, kao i sam sustav, financiramo svi mi, koji shodno tome imamo pravo na stručnu i pravovremenu zdravstvenu skrb, uz poštivanje našeg dostojanstva. Naše zdravlje i život iznad su osobnih uvjerenja. Zdravstveni radnici i radnice, bolnička povjerenstva, a prvenstveno ministar Beroš i Vlada RH, dužni su poštivati važeći zakon koji jasno regulira prekid trudnoće. Zato tražimo da se istraži odgovornost onih koji uskraćuju zdravstvenu skrb, pružaju netočne informacije te onemogućavaju prekid trudnoće na zahtjev. Zakon je jasan i svako krivo tumačenje zakona te djelovanje na temelju naknadno izmišljenih kriterija kojih po zakonu nema, znači njegovo kršenje i ono podrazumijeva sankcije. Treba podsjetiti kako ugrožavanje reproduktivnog zdravlja žena i kršenje naših prava nije vezano isključivo uz pitanje prekida trudnoće. Javno smo progovarale o nasilju pri porodu, vrijeđanju, omalovažavanju i nehumanom postupanju tijekom i nakon poroda. O izvođenju kiretaže i rezanju međice na živo, bez anestezije i bez pristanka. Isti ti koji žene, koje žele prekinuti trudnoću, tjeraju da rode, ne čine ništa i prešutno podržavaju nasilje koje trpimo tijekom i nakon poroda. Pitamo vas: Gdje vam je ovdje savjest? Današnji prosvjed podrška je svim ženama koje je sustav iznevjerio, koji je dozvolio da se nečija osobna uvjerenja postave iznad naših života, zdravlja i dobrobiti. Taj je sustav podlegao pritiscima od strane ultra konzervativnih religijskih struja i postao je okrutan. Sustav javnog zdravstva je zakazao. Ministarstvo zdravstva je zakazalo i ovim putem tražimo neopozivu ostavku ministra Vilija Beroša, ravnatelja KBC-a Rebro Ante Ćorušića i ravnatelja Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb Slavka Oreškovića. Onima koji nisu u stanju osigurati dostupnost zdravstvene skrbi i koji ne poštuju zakone u ustavu RH, nije mjesto na čelnim pozicijama i ne mogu odlučivati o životima drugih ljudi”, istakla je Iva Davorija, članica Udruge PaRiter i gradska vijećnica Grada Rijeke.

prosvjed dosta

Svim prisutnim obratila se i Mila Čuljak i pročitala pismo Zorice Zrile, žene koja je prošle godine prošla situaciju sličnu kakvu danas prolazi Mirela Čavajda: “Naglasila bih da po meni problem nije u samom zakonu, već u provođenju istog. Naime, zakon jasno i glasno definira uvjete. Problem je u svojevoljnom, svjesnom i krivom tumačenju zakona. Za takve incidente krivica počinje od pojedinih ginekologa, koji očito nisu dovoljno stručni da uoče malformacije u ranim stadijima. Nadalje, taj lanac propusta se nastavlja preko ustanova i samog zdravstva koji ispred zdravlja žena stavlja profit i političke interese. Drugim riječima, sustav je loš i neučinkovit. Žalosno je da ti isti krivci nikad ne odgovaraju za svoje propuste. Svjesno i vjerojatno pod pritiskom sustava odbijaju pružiti adekvatnu pomoć i zdravstvenu skrb ženama te na kraju još imaju obraza pozivati se na priziv savjesti. Kao što je već rečeno, propusta ima previše, a cijela priča opet dobiva politički karakter i opet se preko leđa očajnih žena, kojima nitko u Hrvatskoj ne želi pomoći, sakupljaju politički poeni. Ministar šalje inspekciju, koja ima jasne upute da se prikriju propusti. Isto je bilo i kada sam ja izašla u medije. Najprije veliko čuđenje našeg ministra Beroša i isprike zbog propusta, da bi par dana nakon povukao sve što je izjavio te poručio kako nije bilo propusta i kako nitko nije kriv. U svom tom crnilu, u mom slučaju, ipak se pojavio stručan i savjestan doktor, koji je ipak na kraju postupio po zakonu i uvelike olakšao da se agonija završi. Na kraju se pitam: Kako je moguće da u istom zdravstvenom sustavu postoji tolika razlika u provođenju liječenja te nisu li konstantni propusti jedne od najbitnijih i najčasnijih djelatnosti ljudskog roda – zdravstva, dovoljan razlog da se konačno priziv savjesti iskoristi u pravom obliku te da ministar podnese ostavku? Hvala Zorica, hvala Mirela!”

“Imate pravo biti ljute. Imate pravo biti frustrirane. Imate pravo biti u strahu i biti tužne. Svaka vaša emocija je u redu i s razlogom je ovdje. Ono što je ljepota mog posla i mog poziva jest da žene kod mene dođu na jedan način, a odu na posve drugi način. Voljela bih da mi danas odemo, ne na miru, nego ljute. Privatizirat ću ovaj prostor. Kada mi žene pričaju o svojim iskustvima s muškarcima nasilnicima i onima koji su im učinili nešto nažao, onda pričaju o različitim tehnikama psihičkog nasilja. Pričaju kako je rekao: Ma nije to ništa. Pa zašto dižeš frku? Fantaziraš! Neće ti nitko vjerovati. Probaj me prijaviti. Pretjerala si. Da si na vrijeme drugačije postupila, ne bi bilo tako… Sve su to poruke koje zadnjih dana nama govore muškarci iz vladajućih struktura ove države. Ministar Beroš prije par dana umanjio je bol žene. Žene koju boli onako kako nitko od nas u ovom trenutku ne može zamisliti. Rekao joj je: Pa što se nisi javila? Ne možemo stajati sa strane i šutjeti dok netko upravlja našim tijelima”, naglasila je Lorena Zec iz SOS Rijeka – Centar za nenasilje i ljudska prava.

Nedopustivo je da jedna žena sa svojom sudbinom, sa svojom boli bude raščerećena od strane građana naše države, medija i komentarima jer se oni ne slažu s njezinom odlukom. Nedopustivo je da ministar zdravstva laže da bi potom napravio medijski spin. On ne zna što radi, a ne zna niti što ministarstvo zdravstva radi, a nije baš niti potpuno siguran tko mu vodi ministarstvo. Zar je potrebna jedna trudnica koja prolazi tragediju svog života, da izloži svoju intimu masama da bi nam rekla: Car je gol. Naše javno zdravstvo ne funkcionira. Našim zdravstvom zadnjih 30 godina upravlja jedino politikanstvo onih koji su u veoma intimnim vezama s crkvom. To je nedopustivo i toga nam je dosta! Apsolutno je nužno i hitno procijeniti kapacitete bolnice kako bismo znali tko se poziva na priziv savjesti. Trebamo znati gdje možemo otići kada imamo zdravstvenih problema u državi čije smo građanke i gdje plaćamo poreze. Tražimo da se hitno donesu protokoli koji će voditi liječnike kada se oni očito ne mogu dogovoriti. Želimo da više niti jedna žena ne mora proći ono što je prošla Mirela, jer je to mučenje i nečovječno postupanje! Dosta nam je politikanstva, crkve u našim maternicama. Želimo živjeti i donositi slobodne odluke o našim tijelima te biti punopravne građanke ove zemlje“, kazala je Marinella Matejčić iz Udruge PaRiter.

L.B.

Komentari