Proslavljen Svjetski dan kravate

Uz središnju proslavu u Zagrebu, nizom prigodnih izložbi i aktivnosti kravatu će se slaviti sve do kraja listopada

653
Kravat pukovnija i slavodobitnik

Svečanim programom Smjene straže Počasne satnije Kravat pukovnije i uprizorenjem omišaljske Stomorine jučer je na Trgu sv. Marka u gradu Zagrebu – prijestolnici kravate, obilježen Dan kravate koji se ove godine proslavio i kao Svjetski dan kravate!

Brojni građani i turisti imali su priliku pratiti pravi spektakl na Trgu sv. Marka gdje su Omišljani predstavili svoju povijesnu feštu Stomorinu, uključujući vezivanje i dizanje “bandire” – stijega ukrašenog svilenim maramama (facolima). Naime, od pamtivijeka su se u hrvatskom narodu muškarac i žena obećavali jedno drugom upravo darivanjem rupca. Tako je rubac postavio svojevrsne temelje kravati koja je od njega nastala, te je to potaknulo ustanovu Academia Cravatica da nakon performansa Rubac tajna kravate izvedenog 2013., u suradnji s Općinom Omišalj, upravo 18.10. na trgu Sv. Marka zajednički promoviraju priču o nastanku kravate.

Dan kravate 181015

Točno u podne, na trgu Sv. Marka postrojila se i postrojba Počasne satnije Kravat pukovnije na čelu sa Željkom Matejčićem Matom, u raskošnoj postavi s 13 konjanika, 16 pripadnika pješaštva i 9 članova Bubnjarskog vojnog orkestra Počasne satnije Kravat pukovnije, a u ceremoniji Smjene straže sudjelovao je i slavodobitnik jubilarne 300. Sinjske alke Frano Ivković.

Željko Matejčić i Kravat pukovnija
Željko Matejčić i Kravat pukovnija

Specifičnost ovogodišnje proslave Dana kravate je u silnom rastu aktivnosti u Hrvatskoj, ali i svijetu i velikom odazivu svih Hrvatica i Hrvata koji žive izvan domovine, ali i brojnih poklonika kravate širom svijeta koji ove godine obilježavaju Svjetski dan kravate, naglašavaju u neprofitnoj ustanovi Academia Cravatica na čelu s prof. Marijanom Bušićem, koja je organizator središnje proslave u Zagrebu, ali i inicijator svih međunarodnih aktivnosti povodom Dana kravate.

Prof. Marijan Bušić i Mirela Ahmetović, načelnica Omišlja
Prof. Marijan Bušić i Mirela Ahmetović, načelnica Omišlja

Tome u prilog ide i činjenica da su hrvatski europarlamentarci podržali inicijativu ustanove Academia Cravatica pri Europskom parlamentu za službenim proglašenjem Europskog dana kravate. Tim povodom će 27. listopada, u Europarlamentu, na istaknutom mjestu Flower Carpet Exhibition Area u Strassburgu, u suradnji s uredom zastupnika Tonina Picule biti predstavljena i međunarodna izložba Izazov kravate na kojoj će se moći razgledati umjetnička djela vezana uz kravatu. Također, uz proširenje proslave Dana kravate, ove je godine kreiran i poseban logotip Svjetskog dana kravate, a logo potpisuje renomirani i svjetski poznati dizajner Boris Ljubičić.

Postavljanje stomorine
Postavljanje stomorine

Ovogodišnjoj proslavi Dana kravate pridružuju se prijatelji kravate diljem Europe i svijeta. Dan kravate obilježiti će se postavljanjem izložbe Priča o kravati te raznovrsnim, prigodnim i svečanim okupljanjima. Neki od prijatelja kravate i sudionici proslave Svjetskog dana kravate 2015 su:

Kanada: Croatian Cultural Center, Vancouver
Italija: Associazione Mosaico Italo Croato Roma
Australija: Hrvatski klubovi u Sydneyu
Peru: Asociación Croata Dubrovnik, Lima
Sjedinjene Američke Države: Croatian World Network
Austrija: Hrvatski centar, Beč
Njemačka: Kroatische Wirtschaftsvereinigung – Hrvatski gospodarski savez, Frankfurt am Main
Bolivija: Croatian-Bolivian school i Organizacija Dobar dan Santa Cruz

…i mnogi drugi koji će sve do isteka tekućeg mjeseca organizirati prigodna događanja slaveći Svjetski dan kravate!

Zanimljivo je istaknuti i da je Dan kravate postao kroz godine i dio nastavnog programa u vrtićima, osnovnim i srednjim školama diljem Republike Hrvatske. Ove godine se uključuju i nove institucije, a posebno se ističe Udruga Lijepa naša preko koje se proslavi pridružilo preko 400 vrtića, osnovnih i srednjih škola te veleučilišta diljem Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Rumunjske i drugih država.

Više informacija

Komentari