Projekt Jestivi grad Gornja Vežica zazelenio plato ispred Robne kuće

44

U sklopu projekta Jestivi grad Gornja Vežica kojeg provodi Grupa solidarne razmjene Rijeka – istok, a održava se uz potporu sudioničkog programa Zeleni val Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, ovog se vikenda zazelenio plato ispred Robne kuće Gornja Vežica.

“Željeli smo plato, koji je već mjesto okupljanja i druženja susjeda iz okolnih zgrada, učiniti još ugodnijim”, objasnila je Lena Povrženić ispred Grupe solidarne razmjene Rijeka – istok koja plato i inače koristi za eko sajam Eko – Vežica.

“Projekt smo započeli još u lipnju ove godine kada smo izradili murale i oslikali žardinjere, u koje smo sada posadili razno bilje. Ideja je bila u žardinjerama posaditi tri različita vrta – šumski vrt, vrt s aromatičnim biljem i ukrasni vrt. Na okolnoj zelenoj površini posadili smo razne voćke i lješnjake i vjerujem da ćemo u budućnosti svi zajedno uživati u tim plodovima. Posebno mi je drago što se stvarno okupio velik broj ljudi, pogotovo s Gornje Vežice te što je svatko dao svoj doprinos. Pritom smo se lijepo družili i napravili nešto zajedničkim snagama”, rekla je Povrženić.

Jestivi grad Gornja Vezica_GSR Rijeka istok_10

Uređenje platoa organizirano je u suradnji s Mjesnim odborom Gornja Vežica i Osnovnom školom Gornja Vežica u čijem dvorištu se nalazi permakulturni školski vrt.

Cilj programa Zelenog vala Rijeke 2020 je aktivno uključivanje građana u ozelenjavanje gradskih veduta, poboljšanje mikroklime, održivosti i bioraznolikosti te razvoj ekološke svijesti kroz edukativne programe i akcije u javnom gradskom prostoru.

Komentari