Advent u Opatiji vratit će romantičnu zimsku idilu na opatijske ulice, trgove i parkove, raskošno ukrašene blagdanskom rasvjetom i po čitave dane ispunjene atraktivnim glazbenim, kulturnim, gastronomskim i zabavnim programima. Tijekom prosinca i siječnja Ljetna pozornica tradicionalnom Ledenom čarolijom pretvorit će se u klizalište na obali mora s bogatom zabavnom i gastronomskom ponudom, Umjetnički paviljon Juraj Šporer sa susjednim Parkom sv. Jakova postat će centralna lokacija u gradu uz Božićni sajam i nastupe brojnih izvođača te DJ-eva, izložbu svjetlosnih instalacija Visualia Christmas Parka te Kućicu orašara i vilenjaka s kreativnim radionicama i predstavama za djecu, gradska tržnica uz Advent na mrkate predstavit će trud i znanje opatijskih obrtnika i gradskih udruga i ispuniti zimske večeri gostovanjima popularnih domaćih bendova kao što su Elemental ili Mayales, a Poklon na Učki opet će biti omiljena zimska destinacija Djeda Božićnjaka.

Blagdanska će atmosfera vladati i u brojnim opatijskim hotelskim i ugostiteljskim objektima, a posebno nezaboravna bit će „najluđa noć“, prijelaz iz Stare u Novu godinu uz čak tri dočeka na otvorenom i najvećim vatrometom na Kvarneru. Uz bogat program, brojne opatijske goste razveselit će i besplatno parkiranje osobna vozila subotom, nedjeljom i blagdanom na javnim površinama u Opatiji od 26. studenog do 31. siječnja.

Program opatijskog Adventa otvorit će u subotu, 25. studenog Christmas Tree Lighting na terasi hotela Continental, gdje će se još jednom okupiti poznate glazbene zvijezde i brojni posjetitelji kako bi paljenjem svjetala na božićnom drvcu pokrenuli „blagdansku magiju“. Idući vikend posvećen je Festivalu čokolade, koji će se od petka 1. prosinca do nedjelje 3. prosinca oduševljavati posjetitelje jedinstvenim slasticama u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner na središnjem sajmu „Čokoladna čarolija“ i na brojnim lokacijama u gradu, zanimljivim radionicama za djecu i odrasle te atraktivnim glazbenim nastupima poznatih izvođača poput Nine Kraljić i Dina Antonića.

Photo by Petar Kurschner

Prva subota u prosincu donijet će i paljenje prve svijeće na velikom Adventskom vijencu na Slatini, a vrijeme tijekom tjedna, do iduće subote, „skratit“ će zanimljivi akustični i DJ nastupi pred Šporerom u kojem će od 4. prosinca do 14. siječnja biti postavljena izložba „Opatijski umjetnici“ u organizaciji Hrvatskog muzeja turizma. Tijekom čitavog tog vremena posjetitelji Adventa kod Šporera moći će tu umjetnost doživjeti i iz „prve ruke“, na radionicama koje će opatijski umjetnici održavati 5., 12. i 19. prosinca. Poseban program u Centru Gervais 5. prosinca bit će posvećen sv. Nikoli, dok će petak, 8. prosinca s početkom u 20 sati označiti Mjuzikl Magic Musical s Mijom Negovetić. Vikend će donijeti pregršt događanja – nastupe grupa kao što su Love Runners i Tri kralja ispred Šporera, ali i zanimljive programe na tržnici gdje je za subotu ujutro najavljena gastromanifestacija „Primorski pijat“ – promocija knjige Kristiana Kozmića uz degustaciju domaćih specijaliteta, a navečer u 20 sati koncert izvrsne grupe Mayales, da bi se od 22 sati zabava nastavila u Centru Gervais uz nastup Nene Belana i Fiumnesa.

Naredni vikend, uz Božićnu bajku koja će od petka 15. prosinca do nedjelje 17. prosinca na Učku i druženje s Djedom Božićnjakom privlačiti stotine mališana. Ispred Šporera održat će se pravi retro vikend s nastupom The Janitorsa u petak, DJ Mira Paušića u subotu i Ramonse Tributa – Take It Dee Dee u nedjelju navečer. Treći vikend prosinca obilježit će dva atraktivna koncerta – u petak u 20 sati u centru Gervais nastupit će Antonio Krištofić i Matea Dujmović s božićnim koncertom „Božić je ljubav“, a u subotu u isto vrijeme Royall Hall ugostit će božićni koncert Matije Dedića i Merime Ključo. Još jedan svečani božićni koncert, ali u sasvim drugačijem glazbenom ruhu, održat će se u Centru Gervais u srijedu, 20. prosinca i četvrtak 21. prosinca u 20 sati, uz gostovanje HNK Ivana pl. Zajca.

Najuzbudljivije trenutke adventskog programa pružit će posljednja dva vikenda u prosincu – jedan posvećen proslavi Božića, a drugi dočeku Nove godine. U petak, 22. prosinca, održat će se tradicionalna zakuska za građane i posjetitelje Opatije, uz nastup Klape Nevera, uz kasnije nastupe klapa Kamelija i Vokalista Salone pred Šporerom. Subotnji program, uz nastupe brojnih zanimljivih sastava, donijet će i mališanima omiljenu Potragu za božićnim darovima u organizaciji Društva Naša Djeca Opatija te božićni koncert Crkva Navještenja Blažene Djevice Marije u organizaciji KZU-a Volosko uz nastupe ženskih klapa Luka i Volosko, Vokalista Salone, Maria Battifiace, Duška Jeličića Duleta, Davida Daniela, Katje Budimčić Sabljar, Marka Fortunata, Antonia Krištofića. Isto večer na tržnici nastupaju Elemental u 20 sati i Belfast Food u Centru Gervais u 22 sata istoga dana. Sam Božić, u ponedjeljak 25. prosinca, bit će posvećen nešto laganijim, akustičnim nastupima, dok je za dan kasnije najavljena tradicionalna, velika Božićna izložba oldtimera ispred hotela Milenij.