Priča se o Murtiću

1247

Kao dio popratnog programa uz veliku izložbu „Donacija Murtić“, moći će se vidjeti izbor dokumentarnih filmova, intervjua, fičera i drugih video-zapisa iz bogate arhive Hrvatske televizije u kojima se prati umjetnički put i stvaralaštvo Ede Murtića, zacijelo jednog od najvećih hrvatskih slikara druge polovice 20. stoljeća. Izbor počinje već filmovima iz 1960-ih, dakle od samih početaka televizije, slijedi njegove brojne izložbe u zemlji i inozemstvu te druge kreativne momente sve do smrti 2005. godine.

Usto, gosti večeri, slikarovi kolege i kritičari Đuro Seder, Igor Zidić i Milan Bešlić, u razgovoru s ravnateljicom MSU-a, Snježanom Pintarić pokušat će rasvijetliti uvijek aktualne teme vezane uz opus Ede Murtića: apstrakcija, lirski ekspresionizam, značenje pejzaža, važnost i sraz boje i slično.

Svojedobno je Edo Murtić sam kazao: „Sreća je što je svaki pravi stvaralac-slikar pred svakom novom slikom zapravo pred čistim papirom ili platnom, s kistom ili olovkom u ruci, i započinje slikati, crtati, a da i nije svjestan tog stvaralačkog procesa. On se jednostavno podčinjava svom spontanitetu i tijekom rada na kompoziciji postupno otkriva njezinu cjelinu, osjeća njezino rađanje. U tim trenucima ne pripada ni jednom likovnom pravcu i stilu, on jednostavno slika.“

Tako ponekad i suvremenici mogu biti u poziciji da umjetničko djelo dožive kao da su ga prvi put vidjeli, da ih očudi nekim novim detaljem, da mu priđu prazna uma, koliko god puta da su ga prije vidjeli. U tome i jest vječna tajna istinite umjetnosti.

Komentari