Predstavljeno nulto izdanje Fantastic Zagreb Film Festivala

275

Na konferenciji za predstavnike medija danas je predstavljeno nulto izdanje prvog festivala fantastike u Hrvatskoj i regiji – Fantastic Zagreb Film Festivala.
Fantastic Zagreb održat će se od 02. do 09. srpnja u ljetnom kinu Gradec (plato kod crkve Sv. Katarine), u improviziranom ljetnom kinu Tuškanac (plato iznad garaže Tuškanac) te u kinu Europa.

‘Nakon sedam godina rada na festivalu u Dubrovniku, vjerujem da je ovaj tim spreman za još jednu avanturu. Fantastičan svijet filma odlično je prihvaćen od šire javnosti, medija, grada Zagreba i Turističke zajednice Grada Zagreba. Jako smo uzbuđeni što će festival zaživjeti u našem gradu u kojem smo svi odrasli zajedno s njegovim legendama Gričke vještice, Krvavog mosta i drugih fantastičnih priča! Možda se jednog dana ostvari i moj osobni san pa se snimi i film na temelju naših starih zagrebačkih legendi. Možda je Fantastic Zagreb, sa svojim internacionalnim gostima koji snimaju filmove baš u toj tematici, dobar prvi korak’, ovim je riječima novi festival predstavila osnivačica istog te direktorica Mirjana Mia Pećina.

‘Fantastic Zagreb filmski je festival kojim Zagrebu, Hrvatskoj, ali i široj regiji želimo ponuditi nešto novo: žanrovski filmski festival kakav je nedostajao na inače bogatoj festivalskoj trpezi. Istovremeno želimo Zagrepčanima, gostima grada i svim ljubiteljima sedme umjetnosti pokloniti i prvi ljetni filmski festival na atraktivnim otvorenim gradskim lokacijama. Fantastic Zagreb nudit će ponajbolja ostvarenja recentne svjetske žanrovske kinematografije, ali i kultne naslove, filmske klasike kao i zanimljive retrospektive kroz niz srodnih žanrova koji se ‘guraju’ pod kišobranom “fantastike”: znanstvena fantastika, triler, film strave, suspens, animacija, eksperimentalni film, psihološka drama, fantasy, azijski žanrovski film, začudna drama. Vjerujem da će Fantastic Zagreb uistinu biti fantastičan!, najavio je osnivač festivala te umjetnički direktor Stjepan Hundić.

Filmski program donosi niz fantastičnih naslova kroz šest programa: Panorama sadrži izbor ponajboljih filmova recentne svjetske produkcije, Ponoćno ludilo filmove strave i užasa, Orient Express uratke azijskih zemalja s dugom žanrovskom tradicijom – Japana i Koreje, YU fantastika nekoliko kultnih filmova iz nevelike, ali zanimljive produkcije fantastike jugoslavenske kinematografije, a Japanski eksploatacijski film naslove recentne exploitation produkcije nekih od najjačih japanskih filmskih kuća.

Konačno, program Noćni maraton po prvi puta u Hrvatskoj na kino platnu zavrtjet će jednu od najičekivanijih serija u povijesti televizije, u svijetu i Hrvatskoj netom prikazanu Igru prijestolja! ‘S ponosom najavljujemo kompletnu prvu sezonu serije Igra prijestolja iz originalne HBO produkcije, koja će, u sklopu Noćnog maratona Fantastic Zagreba biti prikazana u petak i subotu, 8. i 9. srpnja u kinu Europa. Serijal se zasniva na bestseler-seriji knjiga Georgea R. R. Martina, ‘Pjesma leda i vatre’, sa Seanom Beanom u ulozi kneza Eddarda Neda Starka, dok su izvršni producenti David Benioff i D. B. Weiss. Premda je Igra prijestolja fantastika, pri stvaranju Westerosa i borbi za moć koja se događa tijekom serije, autora Martina su inspirirali povijesni događaji poput Ratova ruža i srednjovjekovnih križarskih ratova. S obzirom da je nedavno prikazana kompletna sezona serije na HBO Adria, i to ekskluzivno samo dan nakon američke premijere, smatramo da će ovaj maraton razveseliti sve one koji još nisu imali prilike gledati seriju, ali i one koji su s nestrpljenjem čekali novu epizodu svakog ponedjeljka. Svi oni sada imaju priliku utvrditi gradivo i uživati uz svih 10 epizoda u dva dana i to na velikom platnu’, izjavila je Marina Maslać iz HBO Adrie.
Program Noćni maraton je za sve festivalske posjetitelje besplatan!

Pored filmskog programa, festival će uključiti i popratni sadržaj u obliku panel diskusija i susreta s autorima. ‘Filmske retrospektive – YU fantastika i Japanski eksploatacijski film – otvaraju mogućnost šire diskusije. Naime, kinematografija Japana izuzetno je raznolika i vitalna, a kako ta zemlja praktički nema cenzure, a gledalačke navike su radikalno drugačije, rezultat su često potpuno bizarni filmovi. S druge strane, neki od najjačih autora s područja bivše Jugoslavije bavili su se filmom fantastike. Riječ je mahom o kultnim klasicima na ovim prostorima; to su filmovi koji su nas plašili dok smo bili klinci i koji su dio kolektivne memorije, a koji su podizali prašinu i izazivali kontroverze kada su bili izdani u vrijeme Jugoslavije. Navedene činjenice dobar su povod za raspravu o oba fenomena te iz tog razloga u sklopu festivala organiziramo dvije panel diskusije, izjavio je kodirektor Vanja Vascarac. Prva diskusija na temu Gdje je granica između umjetnosti i eksploatacije održat će se u petak, 7. srpnja u 19 sati, a druga – Fantastika i horor u Ex-YU – u subotu, 08. srpnja također u 19 sati.

Cijena ulaznice za projekcije, izuzev Noćnog maratona koji je besplatan, iznosi 25 kuna. Ulaznice se mogu kupiti na blagajni kina Europa za vrijeme trajanja festivala od 18 do 23 sata te na ulazima u kina Gradec i kina Tuškanac 30 minuta prije projekcije.

Festival je realiziran uz podršku grada Zagreba i Turističke zajednice grada Zagreba, bez kojih se ovo nulto izdanje nikako ne bi moglo održati, te naravno brojnih partnera i prijatelja.

Komentari