Predstave za djecu u HNK Ivana pl. Zajca

158
hnk zajc

hnk zajc
Prva na programu, s dvije izvedbe (u 12.00 i 19.30 sati) u četvrtak, 28. studenoga 2013. je predstava “Mala djeca veliki ljudi”. Prema motivima priče Lane Šarić “Vremeplov” režirala ju je Renata Carola Gatica, a glume Luka Juričić, Dean Krivačić, Tomislav Krstanović i Igor Kovač.

Kako stoji u najavi predstave, nitko nije rođen kao veliki čovjek, ali mala djeca mogu imati velike ideje koje vode korak bliže ispravnijem svijetu. Uz hrabrost kakvu ima mali Zvonimir, budući kralj, uz odlučnost kakvu ima mali Matija Gubec ili upornost malih Ivice i Janice, događaju se veliki prevrati u povijesti svijeta a oni, mali revolucionari, postaju veliki ljudi.

Ove velike ljude u predstavi susrećemo kao djecu, ali već kao mali, oni sa sobom nose duh dobre promjene. Kroz deset odabranih priča iz hrvatske povijesti, pratimo kako je deset malih junaka u svojem vremenu nosilo svoje revolucionarne ideje i na koji način su njima uspjeli promijeniti svijet nabolje.

Interakcijskom igrom s djecom iz publike, želi im se približiti ideju revolucionarnog duha, dozvoliti im da mijenjaju predstavu kao što mogu promijeniti povijest. I podsjetiti ih da svatko od nas može promijeniti svijet i svatko od nas može biti dio povijesti.

hnk zajc

U petak, 29. studenoga 2013. u 12.00 sati na programu je pak lutkarsko-glazbena predstava “Luda šuma” redatelja Petera Kusa (prema motivima basni Sergeja Kozlova), nastala u koprodukciji Dječjeg kazališta Dubrava te slovenskog Gledališča Glej i Federacije.

U predstavi igraju Andrea Giordani / Marija Kolb, Bruno Kontrec, Yaniv Shentser, Ivan Štrok.

Ježić i Medvjedić su najbolji prijatelji. Žive u šumi koju zajedno istražuju, u njoj sreću druge životinje, promatraju prirodu, šumske pojave i prate promjene godišnjih doba. Kroz njihov odnos i reakcije na okolicu, priče otkrivaju teme poput prijateljstva i povjerenja, samoće, tolerancije, osjetljivosti, osjećaj čuđenja svijetu i radosti života.

Prolazna točka izvedbe su bajke ruskog pisca za djecu Sergeja Kozlova (1940 – 2010), a njena središnja ideja je stvoriti zvonko “šumsko kazalište”, koje je u materijalnom smislu organski izgrađeno od objekata prirode.

U njemu šumske biljke, dijelovi drveća, korijenje, šumsko voće i drugi predmeti pronađeni u prirodi oživljavaju kao glazbeni instrumenti, lutke ili scenografija.

Komentari