Predstava “Mistero Buffo” u opatijskom Centru Gervais

29

U petak, 20. rujna 2019., s početkom u 20 sati, u opatijskom Centru Gervais publika će imati priliku uživati u predstavi „Mistero Buffo“.

Zbirka satiričnih monologa „Mistero Buffo“, djelo talijanskog nobelovca Darija Foa, nastala je 1969. godine, no i danas je vrlo aktualna. Temelji se na Foovom istraživanju srednjovjekovne narodne predaje i tradicije tzv. giullara, odnosno, lakrdijaša.

Svoje teme uglavnom pronalaze u subverzivnom, alternativnom, čitanju biblijskih tema. Lakrdijaši nisu vrijeđali vjeru, Boga i Svece već su razotkrivali i ismijavali sve one koji su iskorištavali religiju za svoje vlastite ciljeve.
Ono što je vrlo zanimljivo je da nam te lakrdije pokazuju kako je srednji vijek, iako smatran mračnim periodom u povijesti čovječanstva, ipak imao neke svijetle točke; a to je ponajprije duh naroda, koji je, iako potlačen, iskorištavan i ugnjetavan, duhom bio vrlo slobodan.

Dariu Fou svojedobno je bio zabranjen ulazak u Ameriku, Vatikan je bio skandaliziran njegovom izvedbom „Mistero Buffo“ na državnoj televiziji, neki svjetski intelektualci su lobirali protiv njegovog primitka Nobelove nagrade za književnost, a visoki policijski dužnosnici u Italiji su organizirali terorističku grupu koja je otela, mučila i silovala njegovu životnu družicu i glumicu Francu Rame. Ovog genijalca teatra i umjetnosti to nije nimalo spriječilo da koristeći upravo te okolnosti iznađe novu snagu i inspiraciju kojima je podizao ljestvicu glumačke i kazališne umjetnosti.

U kombinaciji u kojoj se isprepliću humor i tragedija, kroz stalni kontakt s publikom, odvija se ono zavođenje koje poznaju klaunovi, harlekini, lakrdijaši i putujući glumci, ti svestrani umjetnici koji su banalno pretvarali u neprolazno. Za potrebe ove predstave, glumac Dražen Šivak transformirat će se u preko 30 likova.

Predstavu u produkciji Kazališta Grupa i Triko Cirkus Teatra, režirala je francuska glumica i redateljica Lee Delong.

 

Komentari