Predavanje Martine Bogdanić “Mistična snaga ljekovitog bilja” u sklopu izložbe “Domaće ljekarije”

17
Izložba "Domaće ljekarije"

U nastojanju da se bilje predstavi i kao predmet običaja i vjerovanja, u sklopu izložbe „Domaće ljekarije“ Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, u četvrtak 11. travnja u 18 sati u Malom salonu predavanje na temu mistične snage ljekovitog bilja održat će poznata travarka i fitoaromaterapeutkinja Martina Bogdanić.

Domace ljekarije5
Izložba “Domaće ljekarije”

Inspiraciju za predavanje Bogdanić crpi iz jednog od polazišta izložbe „Domaće ljekarije“: vječne ljudske potrebe da se pronikne u stvarnost s „ove“ i „one“ strane razumskog, koristeći se pritom magijom, pučkom medicinom i svim ostalim u prirodi dostupnim sredstvima.

Domace ljekarije4
Izložba “Domaće ljekarije”

Na izložbi je ta začudna, magična dimenzija dotaknuta kroz nekoliko radova. Tako primjerice Mirna Kutleša u seriji radova pod nazivom „Potpisi svih stvari“ dijelove biljaka aranžira na način da u novim strukturama oni grade antropomorfna lica i tijela. Pritom se umjetnica oslanja na načelo „signature“ koje vuče paralelu između izgleda biljki i izgleda ljudskih organa na koje se biljke mogu ljekovito primijeniti.

Silvija Đolonga radom „Sretni patuljak“ predstavlja korijen mandragore (u narodu poznat i kao „sretni patuljak“) koji je zbog svog čovjekolikog oblika i omamljujućih svojstava postao važan sastojak brojnih vjerovanja, legendi i vradžbina.

Domace ljekarije3
Izložba “Domaće ljekarije”

„Ljekaruša“ Jasne Šikanja, umjetnice koja djelovanje bilja istražuje i izradom prirodne kozmetike, sadrži recepte za ljekovite pripravke s blagotvornim učincima na tijelo i psihu čovjeka, dok se Lazar Vujaklija uljem na platnu „Devojka i mesec“ govorom simbola dotiče ključnih elemenata narodne medicine.

Ovi i drugi izlošci sjajna su podloga za predavanje na temu mistične snage ljekovitog bilja kojim će Martina Bogdanić pokazati kako se od doba coprica, štriga i štriguna, vezano uz ljekovito bilje, ništa nije drastično promijenilo.

Domace ljekarije2
Izložba “Domaće ljekarije”

Kada malo zagrebete ispod površine, shvatite da je sve zapravo još uvijek tu. Potrebno je samo znati kamo i kako gledati; od svakodnevnih likarija do onih posebnih biljaka koje se čuvaju za izuzetne situacije. Pokušat ćemo odškrinuti vrata i odmaknuti zavjesu vela tajni koja skrivaju ovaj svijet“, najavljuje predavačica.

Martina Bogdanić, travarka i fitoaromaterapeutkinja, dosad je napisala stotine članaka o ljekovitom bilju. Poseban afinitet njeguje za psihosomatiku i holistički pristup čovjeku te proučava utjecaj ljekovitog bilja na fizičko ali i duhovno tijelo čovjeka. Posljednjih godina intenzivno se bavi ženskim temama, u okviru duhovnosti ljekovitog bilja. Autorica je niza radionica, tečajeva i edukacija.
Ulaz na predavanje je slobodan!

O izložbi “Domaće ljekarije”: http://mmsu.hr/dogadaji/domace-ljekarije/

 

Komentari