Pred nama je dvodnevni Retox!

74

U RiHubu (Ivana Grohovca 1/A) će se u petak i subotu, 11. i 12. listopada održati prvi dvodnevni Retox, konferencija o održivosti prehrambenog sustava, u organizaciji Europske prijestolnice kulture.

Na konferenciji će se kroz predavanja, izlaganja i radionice govoriti o održivoj lokalnoj proizvodnji, distribuciji hrane te povezivanju proizvođača i kupaca kroz lance kratke opskrbe i solidarne modele međusobne podrške.

Konferencija koja započinje u petak u 14.00 sati okuplja znanstvenike iz područja okoliša, ekonomiste razvoja, nutricioniste, agronome i sociologe, kao i iskusne pripadnike civilnog društva i društvenih pokreta. Ulaz na konferenciju slobodan je i otvoren za sve zainteresirane posjetitelje i sve građane (izuzev u posljednjem radioničkom dijelu, u subotu navečer, za koji se potrebno unaprijed prijaviti).

Donosimo vam program RETOX konferencije:

Petak, 11. listopada 

Izlaganja i javni panel u RiHubu:

14:00h Prvi rijecki zajednicki urbani vrt “Zeleni put”i Grupa solidarne razmjene, Sonja Katana i Lena Povrženić – Urbani vrtovi u Rijeci i eko tržnice 

14:45h Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ i Kašetica, Teodora Cimaš – Lanac kratke opskrbe i podrška lokalnim proizvođačima u PGŽ 

15:30h Slow food Liburnia, Vjeran Piršić – Kako na otoku rekonstruirati i modernizirati autohtonu poljoprivredu kroz paradigmu Slow Food pokreta, slijedi pauza od 16,30 do 16,45 sati.

16:45h Rijeka plus d.o.o, Slavica Šćulac-Strenja – Eko tržnica Brajda 

17:30h Mreža hrane, Andrej Kljun – Platforma zajedničkog programskog djelovanja pravnih i fizičkih osoba s ciljem izgradnje učinkovitog nacionalnog sustava doniranja i distribucije hrane u Republici Hrvatskoj.

18:00h IPES Foodpravedan prehrambeni sustav, Franceso Ajena – primjeri pozitivne prakse iz svijeta, slijedi pauza od 18,30 do 19 sati., a potom  u 19 sati slijedi Javni panel sa svim izlagačima i diskusija

U subotu, 12. listopada sudionike očekuju

13:00 – 17:00h Terenski posjeti vrtovima i distribucijskim centrima 

Zainteresirani građani mogu navedene prostore u subotu posjetiti u sljedećim terminima:  10:30-12h Školski vrt OŠ Gornja Vežica (Gornja Vežica 31, 51000, Rijeka),15-15:30h Centar autohtonih proizvoda Kašetica (Krojačka 1, na prvom katu Primorske kuće), 16-17h Prvi riječki zajednički urbani vrt (Brašćine, nedaleko ulice Zeleni put, sjeverno od riječke zaobilaznice), 18:00h Radionica za članove inicijativa koje se bave hranom / Voditelj: Francesco Ajena

Radionica je zamišljena kao otvorena platforma za razmjenu iskustava i predlaganje rješenja za aktiviste i članove inicijativa koji organiziraju urbane vrtove i distribuciju lokalne hrane. Ponudit će se alati za samo-organizaciju i vođenje sustava vrtova u zajednici, distribucijskih lanaca, za stimulaciju i motivaciju članova i šire lokalne zajednice, te zagovaranje ideja, na tragu primjera dobrih praksi diljem svijeta.

Radionica je ograničena je na 30 osoba te su prijave (uz kratko obrazloženje motivacije za sudjelovanje) obavezne na rihub.info@rijeka2020.eu.

Ekološka proizvodnja hrane, zadruge, urbani vrtovi, voćnjaci na javnim površinama

Na konferenciji će se predstaviti lokalne i globalne inovativne i održive metode i trendovi u ekološkoj proizvodnji hrane, a razgovarat će se o strategijama osiguravanja prehrambene samoodrživosti grada i susjedstva kroz promjene legislativa te načinima samoorganiziranja grupa građana.

Cilj konferencije je predstaviti alternativne načine osiguravanja održivog lokalnog prehrambenog sustava – gerilske inicijative, zadruge i male mjesne vrtove, te kreativne načine educiranja i uključivanja šire lokalne zajednice u lanac proizvodnje i opskrbe.

Dio programa bavit će se pitanjem kako pronaći te zagovarati javne površine za izgradnju vrtova i voćnjaka, u kontekstu u kojem gradovi imaju sve važniju ulogu u rješavanju izazova povezanih s globalnim prehrambenim sustavima poput dostupnosti zdrave hrane za sve, ublažavanja klimatskih promjena, borbe protiv epidemije pretilosti i zaštite ruralnog života.

Program prvog dana Retoxa je diskurzivan, a sastoji se od niza izlaganja i javnog panela s diskusijom. U subotu, drugog dana, u sklopu organiziranog posjeta, posjetitelji će obići neke od riječkih urbanih vrtova, školske i terapijske vrtove, GSR centre distribucije i eko tržnice. Bit će održana i radionica za članove inicijativa koje se bave hranom, urbane vrtlare i aktiviste. Cjelokupni program je javan i besplatan za sve građane.

U Rijeci gostuje agroekolog iz Međunarodnog vijeća stručnjaka za sustave održive hrane

Na Retox konferenciji prvi će dan gostovati Franceso Ajena, agroekolog iz Međunarodnog vijeća stručnjaka za sustave održive hrane (IPES-Food). IPES-Food radi na reformi prehrambenog sustava kroz istraživanje usmjereno na politiku i izravno uključivanje u procese politika diljem svijeta. Francesco Ajena trenutno radi kao savjetnik za politiku poljoprivrede, zdravstva i prehrane belgijske stranke francuskog govornog područja. Od 2015. do 2017. radio je za Europsku zelenu stranku a staž je odradio u Amnesty Internationalu i Europskoj koordinaciji La Via Campesina.

Konferencija okuplja i riječke aktiviste u polju zagovaranja, edukacije i proizvodnje lokalne hrane: Grupa solidarne razmjene (GSR), Tranizicijska inicijativa Rijeka, Udruga Eko Kvarner / Slow food Liburnia. Na konferenciji će sudjelovati i organizacije koje se bave distribucijom zdrave hrane, kao što su Centar autohtonih proizvoda Primorsko-goranska Kašetica, te Mreža hrane, platforma čiji je cilj izgradnja učinkovitog nacionalnog sustava doniranja i distribucije hrane u Hrvatskoj. Kako bi se građane upoznalo s mogućnostima javno-civilnih suradnji te s ciljem usustavljivanja održivog lokalnog prehrambenog sustava, na konferenciji sudjeluju i predstavnici gradskih vlasti i županijskog Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj, te predstavnici Rijeka Plus d.o.o. 

Obilazak školskog i urbanog vrta te centra autohtonih proizvoda 

Kako bi se građane upoznalo s postojećim dobrim praksama u Rijeci, drugi dan konferencije, 12. listopada, planiran je terenski posjet vrtovima i distribucijskim centrima. Zainteresirani građani mogu prostore u subotu posjetiti u sljedećim terminima: 10:30-12h Školski vrt OŠ Gornja Vežica (Gornja Vežica 31, 51000, Rijeka), 15-15:30h Centar autohtonih proizvoda Kašetica (Krojačka 1, na prvom katu Primorske kuće) i 16-17h Prvi riječki zajednički urbani vrt (Brašćine, nedaleko ulice Zeleni put, sjeverno od riječke zaobilaznice).

Program će završiti interaktivnom radionicom za članove inicijativa koje se bave hranom, koju će voditi Francesco Ajena (IPES-Food). Radionica je ograničena je na 30 osoba te su prijave (uz kratko obrazloženje motivacije za sudjelovanje) obavezne na rihub.info@rijeka2020.eu.

Programi koji se provode u prostoru RiHuba u okviru projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture promoviraju ekološku održivost, demokratsko i pravedno društvo te oblikuju aktivnu lokalnu zajednicu kroz međunarodno umrežavanje i predstavljanje inozemnih progresivnih dobrih praksi iz polja civilnog i zelenog angažmana. Ovako osmišljene aktivnosti programa služe kao alat za stvaranje trajnih mreža suradnje koje će postojati i nakon 2020. godine i biti najveća ostavština samog projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

 

Komentari