Praznik pod jedrima – Fiumanka

215

Virtualna regata Fiumanka već naveliko jedri! Virtualni Riječki zaljev svakodnevno se puni jedrilicama iz čitavog svijeta pa je tijekom mjesec dana lista sa rezultatima dosegnula preko 2400 učesnika, a virtualnu rutu Fiumanke odjedrili se već preko 2600 puta! O popularnosti svjedoči i podatak da je suradnji s organizatorima pokrenuta još jedan njezina inačica u Nizozemskoj pod nazivom NetDronTen Fiumanka Cup!
Internetska stranica www.virtual-fiumanka.com pružiti će sve potrebne informacije virtualnim jedriličarima i onima koji to žele postati!

Uvod u vikend jedrenja na Kvarneru započeti će na otoku na kojem su Liburni ostavili neizbrisiv trag – otoku Lošinju. Kao noćna navigacija iz Malog Lošinja prema Rijeci i krenuti će 4. Liburnijska regata. Dolazak odvažnih posada koje će s nekim modernijim „Liburnama“ dojedriti do Rijeke, očekuje se tijekom noći pa do ranih jutarnjih sati.

I humanitarna Rotary Fiumanka u organizaciji Rotary Cluba Rijeka, ove će godine također imati europski predznak. Dolazak na regatu najavili su brojni klubovi iz regije, a svojim će sudjelovanjem kao i do sada poduprijeti humanitarni projekt “S vjetrom kroz tišinu”, Udruge gluhih i nagluhih osoba Primorsko-goranske županije. Rotary Fiumanka kao i medijska regata započinje u petak 14. lipnja, a u subotu 15. lipnja njezini su sudionici dio Velike Fiumanke.

Uz posjetitelje koji u sve većem broju dolaze na Fiumanku, novinari već tradicionalno odlože kamere i tipkovnice i zamijene ih jedrima i konopima jer ako niste znali Rijeka ima jedinstvenu regatu – medijsku!

Stoga i ne čudi da će upravo pod okriljem Fiumanke 14. i 15. lipnja zajedriti prva europska medijska regata, internacionalnog naziva – 1st EUROPEAN MEDIA SAILING RACE (EMSR) Croatia 2013. EMSR je prilika da jedrima prenesemo poruku o Hrvatskoj stanovnicima Unije.

Uz nacionalne medijske kuće, tradicionalne sudionike regate – HRT, KANAL RI, NOVA, NOVI LIST, RADIO RIJEKA, RTL, SPTV, TOTALNI FM i VEČERNJI LIST-MAX, na regati će sudjelovati televizijske ekipe iz Austrije, Njemačke, Italije, Slovenije, Slovačke, Turske, Mađarske, Vojvodine, Srbije, Bugarske, Rumunjske, 2 broda sa mješovitim posadama sudionika Skupštine javnih televizija i radija iz jugoistočne Europe i brod Eurovizije.
Na početku još jedne turističke sezone svojim će reportažama omogućiti Hrvatskoj, Kvarneru i Rijeci jedinstvenu medijsku promociju na području gotovo čitave Europe.

Osim regate za medije, u sastavu Fiumanke, u subotu 15. lipnja 2013. održat će se sajam Fiumanka EU Expo. Pored Delegacije Europske unije u RH kao suorganizatora i glavnog koordinatora sajma, šesnaest država članica predstavit će svoje posebnosti građanima Rijeke i Hrvatske s ciljem jačanja kulturnih i ekonomskih veza.

Na sajmu će se kroz različite degustacije i prezentacije predstaviti Češka, Bugarska, Danska, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Italija, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska i Švedska, a u sklopu Fiumanke održati će se i sajam hrvatskih proizvoda. Sajam će otvoriti šef Delegacije, veleposlanik Paul Vandoren, a svoj dolazak najavili su prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i Predsjednik Republike Hrvatske dr.sc. Ivo Josipović koji su i pokrovitelji medijske regate.

Komentari