Potomak egipatskih mačaka od sada i u Hrvatskoj – U Rijeci prvo predstavljanje Abesinske mačke iz hrvatske uzgajivačnice

63
Abesinska mačka

Jedna od najstarijih pasmina kućne mačke, koja se smatra potomkom staroegipatskih mačaka, Abesinska mačka, prvi će puta biti predstavljena iz hrvatske uzgajivačnice na međunarodnim izložbama mačaka koje 21. i 22. rujna u Rijeci organizira Savez felinoloških društava Hrvatske.

To je kratkodlaka elegantna, dražesna i otmjena mačka jake osobnosti. Postoji velika sličnost u građi i izgledu između današnjih Abesinki i mumificiranih mačaka pronađenih u iskopinama staroga Egipta. Izgledom odgovara prototipu modela kipa božice Bastet, vrlo štovane u starom Egiptu, a u Europu je stigla iz Etiopije 1868. godine i brzo stekla veliku popularnost na izložbama.

Zagrepčanka Katarina Orešković koja upravo započinje uzgoj Abesinske mačke u Hrvatskoj, priznaje kako je do mačića došla jako teško jer je krug uzgajivača veoma mali i komplicirano je dobiti mačku koja odgovara standardu i dolazi iz najboljih krvnih linija.

Imali smo sreću što smo u felinološkom svijetu poznati godinama zbog uzgoja ragdoll mačaka te je stoga bilo lakše dobiti povjerenje uzgajivača kako bi nam omogućili početak uzgoja ove prekrasne pasmine“, ističe Katarina Orešković.
Dodaje kako će sada u Hrvatskoj biti puno lakše nabaviti Abesinsku mačku, što je do sada bilo veoma teško i jako skupo. Roditelji obje ženke koje će sudjelovati na izložbama u Rijeci, kao i mladog mužjaka koji će prespavati ovu izložbu, su višestruki šampioni i osvajači prestižnih nagrada i titula u više felinoloških organizacija.

Ženka Bella Aglaya Berenetto je došla iz Češke, a Amalthea Gold ‘n Sparkle je uvezena iz Ukrajine.

dav_vivid

Katarina ističe kako su Abesinci nježne mačke divljeg izgleda i iznimno zanimljivog karaktera. Veoma su spretne, jako agilne te izrazito inteligentne. Jako su privržene ljudima, ali samo svojoj obitelji. Traže stalni kontakt i uvijek vas imaju na oku, moraju znati apsolutno sve što se oko njih događa. Zanimljivo je što su s djecom izrazito nježni. Iako ne zahtijevaju veliki životni prostor potrebno ih jednom dnevno dobro izigrati kako bi potrošili višak energije. Poznati su po svom karakterističnom krznu s više boja i nijansi. Veoma su elegantne mačke, iz šale ih se naziva manekenima mačjeg svijeta jer imaju poprilično visoke, tanke noge koje vode do elegantnog tijela, vrata i glave.

No, to nije jedino iznenađenje za ljubitelje mačaka na ovome području jer u dvoranu Zamet stižu još neke rijetke pasmine, no prijave su još uvijek otvorene pa će konačan broj pasmina i mačaka biti objavljen nekoliko dana prije izložbe, ističu u Savezu felinoloških društava Hrvatske.

Izložba će za javnost biti otvorena od 10 do 19 sati u subotu te od 10 do 18 sati u nedjelju. Najatraktivniji dio programa oba dana je Best in Show, odnosno proglašenje najljepših mačaka izložbe, koji će u subotu započeti u 17 sati, a u nedjelju u 16 sati.

Cijena jednodnevne ulaznice za odrasle iznosi 20 kuna, dok će djeca, umirovljenici i invalidi trebati izdvojiti upola manje. Također su u prodaji i obiteljske ulaznice, kao paket od 2 odrasle i 2 dječje ulaznice za 50 kuna.

Komentari