Pošto kilo umjetnosti, gazdarice?

301

Izložba slika Dijane Lukić, i radova iz fundusa Likovne radionice Art&hobby u Relativnoj galeriji obilježava 20 godina kontinuiranog rada autorice i njene privatne likovne radionice kroz koju su prošle generacije polaznika.

Izložba obuhvaća preko 50 slika velikih formata angažirane tematike Dijane Lukić te slike, skulpture i keramiku iz fundusa Likovne radionice Art&hobby. Postav je prodajnog karaktera. Organizirana je i aukcija vrlo vrijednih slika. Izložba je otvorena od 15.6. do 29.6.
Umjetnost se događala ovdje u susjedstvu, iza zida zgrade, iza prozora. Poneki prolaznik Finderleovih stuba je znatiželjno zavirivao. Ponekad je netko ušao, znatiželjan da vidi živo stvaralaštvo. Odvijalo se to čak 20 godina na adresi Pomerio 18. Jeste li znali za slikaricu Dijanu Lukić i generacije njenih učenika? 20 godina vaninstitucionalnog djelovanja slikarice i njenih učenika dalo je ogroman rezultat. Obiman fundus treba publiku. Nameće se vrlo utemeljeno pitanje – treba li publici ovakav rad? Rad koji nije komercijalan, nije dekorativan, društveno je angažiran, potiče na razmišljanje. Treba li gradu ovakva umjetnost? Je li ona rezervirana isključivo za pojedince koji su ljubitelji? A možda je svaki čovjek potencijalan ljubitelj umjetnosti samo to još ne zna jer mu se činilo da je umjetnost rezervirana za elitnu publiku. Ali umjetnost nam pripada! Tvrdi autorica Dijana Lukić. Ona je demokratska, okrenuta ljudima, daje vrlo vrijedne informacije. Svaki čovjek ima pravo na umjetnost, konzumirao ga ili ne. Umjetnica ovom izložbom svjesno čini iskorak iz službene umjetničke ponude koja pasivno vegetira iza zatvorenih vrata, samodostatna u svojoj institucionaliziranosti. Osnovana je i Relativna galerija – privatni izložbeni prostor u prizemlju Pomerija 18. Može li ovakva inicijativa živjeti na duže staze, oslonjena na privatna sredstva autorice ili postoji društvena potreba za ovakvim djelovanjem?

Autorica postavlja niz angažiranih pitanja i poziva publiku da aktivno sudjeluje i promišlja svoju kulturnu potrebu, nadograđuje pojmove o suvremenoj umjetnosti, o važnosti kreativnog stvaralaštva ali i da „odriješi kesu“, da aktivno podupre rad koji u svojoj prirodi nije komercijalan ali je vrlo vrijedan za šire društveno dobro. Stoga je izložba prodajnog karaktera a sredstva od prodaje bit će uložena u prevladavanje korona-zastoja koji je ozbiljna prijetnja niskobudžetnoj radioničkoj djelatnosti kao i za razvoj projekata ove ambiciozne umjetnice i likovne pedagoginje. Jedno od pitanja je i hoćemo li dopustiti da ova radionica nestane uslijed „epidemiološko-političkih“ okolnosti a slikarica se trajno
okrene inozemnoj publici „razvijenih društava“ što je već prisutan trend s angažiranim umjetnicima, dok se naše društvo čvrsto drži konzervativnih doktrina i mita o siromaštvu i „neimanju novaca za kulturu“. Stoga autorica bira ovaj provokativan naslov izložbe.
Ovo je prva cjelovita izložba koja prikazuje ukupan rad Dijane Lukić i radove iz fundusa radionice Art&hobby.

Likovna radionica Art&hobby puna dva desetljeća bila je mjesto susreta umjetničkih duša kroz tečajeve koje je vodila slikarica Dijana Lukić. Tu se dogodila ogromna umjetnička produkcija kao i širi utjecaj na kulturni odgoj. Rezultat je velik.
Radionica Dijane Lukić nadrasla je njezinu osnivačicu. Danas u njoj djeluju i drugi pedagozi i radionica je postala pojam fleksibilnog mjesta dobre likovne edukacije. Ovo je mjesto gdje ne postoji „ne“ i „ne može se“. Umjetnost je upravo ovdje, iza zida obične zgrade. Otvorena vrata ove radionice i Relativne galerije odgajaju publiku neposredno. To je živuća kulturna Rijeka u godini 2020-toj.

Radno vrijeme Relativne galerije: pon, uto, sri, čet, pet 17-21 h; uto i sub 10-13 h.

Komentari