Post festum Hrvatskog festivala hrane i vina

67

Prvi hrvatski festival HRANE i vina po prvi put se ove godine održao u Areni Zagreb. Meni je odmah prva pomisao na to bila: odlično, biti će zraka i puno izlagača. Ali moram priznati da me je prvi ulazak u petak 02. ožujka pomalo razočarao. Prostor je ogroman, zraka je bilo ali je nedostajalo duše u najmanju ruku. Izlagači su bili poslagani bez nekog reda i smisla, a vjerujte koliko god je posjetitelja dolazilo stalno sam imala dojam da je prazno i da nešto nedostaje. To su bili moji prvi utisci koji su svakako subjektivni. Problem je u tome što mene a i većinu ljudi koji konstantno putuju po sajmovima, više ništa ne može oduševiti.

U prvoj rečenici riječ hrana mi je s razlogom napisana velikim slovima, jer se vino u Areni izgubilo. Bilo je zaista malo proizvođača vina tako da sajam nije imao onu veselu notu u kasnijim popodnevnim satima :). To nije tako loše, ali ipak mislim da ih je trebalo biti malo više. Na sreću, tu situaciju su spasile vinske radionice; četiri svaki dan, s različitim tematikama. Zanimljivo je bilo kušati nove berbe malvazije i graševine i ocijeniti kakva je bila vinska 2011. Cijenjeni gospodin, barba Darko Baretić svaki dan je predstavio novog vinara: Brunu Trapana u petak, Morena Coronicu u subotu i Dragu Humskog iz Kutjeva  u nedjelju koji nam je u osmu degustacijsku čašu natočio senzaciju. Radi se o arhivskom vinu iz 1963. godine i mislim da ću taj miris i okus pamtiti cijeli život. Kako je vino uspjelo 48 godina održati takvu kondiciju? Na boji (prema jantarnoj) se vidjelo da vino nije mlado, ali po okusu, mislim da na slijepo niti jedan degustator tom vinu ne bi dao te godine. LU-DI-LO. Žao mi je što Vam preko monitora ne mogu dati čašu da to pomirišete, a i probate.

Moram se pohvaliti- na ovom sajmu sam održala svoju prvu vinsku radionicu, Vino za laike, s ciljem približavanja vinske kulture laicima, na zanimljiv, mladenački način.  Neću se više hvaliti, već prelazim na kuhare.  Kao što sam već napomenula, ovaj sajam je bio više gastro nego eno, kuhara nije nedostajalo. Čak sam se  i ja u petak uhvatila kuhače s drugom polovicom Gastrokomada Lorenom Medom. Mnogi poznati kuhari pokazali su svoje umijeće, no zamjerka je što se zbog silne gužve u prvim redovima, nije moglo vidjet tko što kuha.  Na dvije male televizije se nije moglo ništa vidjeti  tako da nisam uspjela steći vlastito mišljenje o nijednom kuharu. Ali kuharski show-ovi koji su mi ostali u sjećanju su Tom Gretić protiv Medvjeda hokejaša i natjecanje mladih kuhara iz ugostiteljskih škola. Ovaj prvi mi se sviđao jer je bio dinamičan i definitivno je privukao jako puno publike, a za ovaj drugi, svaka čast organizatorima koji su se sjetili mladih i počeli ih predstavljati i učiti na takvim manifestacijama.

Mislim da sam uspjela dočarati svoje mišljenje o sajmu, ako ste pozorno čitali mogli ste zaključiti da je jedino petak bio malo razočaravajući dok se nismo snašli, pohvatali konce i našli ono što nas interesira. Kad smo se mi udomaćili, subota i nedjelja su bile nezaboravne- puno novih iskustava, poznanstva i smijeha.  Stoga, hvala organizatorima na još jednom hranidbeno vinskom festivalu :).

Lucija Matijević

Komentari