Posjetite danas Živu knjižnicu u Book Caffeu Dnevni boravak

102
Živa knjižnica održava se danas, 8. listopada od 17 do 20 sati u Book Caffeu Dnevni Boravak. Živa knjižnica „Lude knjige“ je inovativna metoda kojom se nastoji promicati dijalog, smanjiti predrasude i potaknuti na međusobno razumijevanje. U živoj knjižnici umjesto posuđivanja knjiga kao predmeta, posjetitelj može posuditi knjige-ljude. Posjetitelj posuđuje ljude i s njima razgovara te preispituje svoja stajališta, uvjerenja i predrasude.
Sve knjige-ljudi bili su na neki način osobno povezani sa poteškoćama mentalnog zdravlja. Projekt Žive knjižnice odvija se po čitavom svijetu pod sloganom „Ne sudi knjigu po koricama!“ Prvi je održan u Danskoj 2000. godine na glazbenom festivalu Roskilde Festival, a osmislili su ga osnivači grupe mladih Stop the Violence nakon nasilne smrti mladića iz Danske 1993. godine.
Ulaz i učlanjenje u knjižnicu su besplatni i svi su dobrodošli. Posjetitelj može posuditi knjigu na 15 minuta. Ukoliko si knjiga i posjetitelj ne uspiju sve ispričati, vrijeme se kod knjižničara može produžiti za dodatnih 10 minuta. Knjigu se ne smije oštećivati na fizički ili bilo koji drugi način, a ako se knjiga ne osjeća ugodno sa posjetiteljem može prekinuti vrijeme posudbe.

Komentari