Popularni riječki simbol Morčić tema je online simpozija

242

U četvrtak 28. svibnja 2020. u 17 sati održat će se Mauro Fiumano: online symposium, u organizaciji MMSU Rijeka.

Riječki popularni simbol Morčića tradicionalna je figurica koju karakterizira crno lice s bijelim i crvenim turbanom. Prema legendi, porijeklo Morčića seže u davnu 1595. godinu, na Grobničko bojno polje gdje su 24. ožujka mještani branili svoje područje od Osmanlija.

Simbol Morčića djeluje kao talisman čija je uloga očuvanje od zla i Drugoga. Ovaj talisman obično se pojavljuje u obliku naušnica izrađenih od zlata i emajla, ponekad ukrašenih dragim kamenjem. Kroz povijest su se nosile na različite načine. Nosili su ih pripadnici različitih klasa i obaju spolova.

Grad Rijeka, povijesno vrlo značajna luka, svojevremeno je predstavljala stvarnu granicu između Istoka i Zapada. Označavanje granice koja je razdvajala Italiju od Kraljevine SHS dogodila se 1954. godine, omogućujući opstojnost tzv. ‘soft kolonijalizma’.
Danas Morčići, ugrađeni u urbani krajolik i Istoka i Zapada, svjedoče tradiciji koja zahtijeva suvremena čitanja, dok se raznolika društvena utjelovljenja Morčića velikodušno slave, iako povremeno nameću pitanja. Koje su sve konotacije
karakteristične za figuru Morčića tijekom posljednjih stoljeća? Na koji je način riječki kulturni identitet predstavljen kroz figuru Morčića danas?

Ovaj online simpozij okuplja kulturne djelatnike angažirane u različitim spektrima koji se bave figurom Morčića. Cilj simpozija nije samo istražiti suvremena značenja same figure, već i razmotriti novonastala opažanja o tome tko bi mogao biti taj Drugi, kojega figura Morčića predstavlja.

Cilj simpozija je pokrenuti kritičku diskusiju s drugim europskim tradicijama koje su također karakterizirane crnom figurom i koje se, u nekim slučajevima, mogu povezati s kolonijalnom prošlošću.
Izbjegavajući jednoznačno determinističko čitanje kolonijalnog ili logiku kulturne aproprijacije koja se često primjenjuje u  umjetnosti u postkolonijalnom dobu u Europi, Morčić će svoj glas podizati lokalno, na temelju svoje specifične društvene i povijesne pozadine.

Sudionici simpozija su Theodor de Canziani (povjesničar umjetnosti), Vuk Ćosić (umjetnik), Etem Fazli (Predsjednik
Udruge mladih Roma ‘Romska budućnost’),  Umjetnički kolektiv Fokus grupa (Iva Kovač), Sama Selimović, Lela Vujanić (voditeljica programskog pravca Kuhinja unutar projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture), – Fotini Gouseti (umjetnica i voditeljica projekta Mauro Fiumano). Moderatorica je Marina Tkalčić.

Simpozij je dio rezidencijalnog programa unutar EU projekta Risk Change koji provodi MMSU.
Inicirala ga je rezidentica Fotini Gouseti kao rezultat istraživačkog projekta Mauro Fiumano provedenoga u Rijeci od ožujka do svibnja 2020. godine.

Simpozij će se odviti kroz ZOOM konferencijski poziv. Link za ZOOM poziv objavit ćemo ovdje sat vremena prije samoga događaja.

ZOOM simpozij će se snimati u svrhu dokumentacije. Svi ste pozvani da direktno sudjelujete u simpoziju i diskusiji, ili ako vam je tako ugodnije, postavite pitanja sudionicima putem
chat-a.

Risk Change je projekt sufinanciran od strane Kreativne Europe – Programa Europske Unije, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Rijeke i Rijeke 2020 – Europske prijestolnice
kulture.

Komentari