Pomorski fakultet Sveučilišta u Rijeci pokrenuo inicijativu da se pjesma „Plovit se mora“ proglasi himnom hrvatskih pomoraca

74

Pomorski fakultet Sveučilišta u Rijeci pokrenuo je inicijativu da se pjesma „Plovit se mora“ Klape sv. Juraj Hrvatske ratne mornarice proglasi himnom hrvatskih pomoraca.

Pjesma je svečano promovirana na jučerašnjem koncertu Klape sv. Juraj HRM-a s pratećim orkestrom HRM-a i gostovanjem Ženske klape Luka u Centru Geravis u sklopu dvodnevnih događanja Dana Pomorskog fakulteta u Rijeci. Koncert je bio humanitarnog karaktera jer su sva sredstva od ulaznica namijenjena Klinici za kirurgiju Dječje bolnice Kantrida.

Pomorci cijenjeni na svjetskoj razini

– Poznato je da su naši pomorci cijenjeni na svjetskoj razini, njihova bogata iskustva nastala su na pomorskoj tradiciji našega naroda. Brojne su generacije naših ljudi u krajevima uz more odhranjene na „kruhu sa sedam kora“. Upravo je Pomorski fakultet Sveučilišta u Rijeci danas rasadnik najkvalitetnijih pomorskih kadrova koji plove morima širom svijeta, vrlo često kao glavni časnici. Fakultetu čestitam na svim postignućima i uvjeren sam da su pred Vama još mnogi veliki uspjesi, istaknuo je gradonačelnik Fernando Kirigin u svom prigodnom obraćanju.

Inicijativu Pomorskog fakulteta podržali su Ministarstvo obrane, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Jadrolinija, Rapska plovidba, Sindikat pomoraca Hrvatske, Srednja pomorska škola Bakar, Grad Opatija, Primorsko-goranska županija.

L.B.

Komentari