Pomorci-heroji među nama: Kapetani iz 18 europskih zemalja okupljeni u Rijeci!

34

U svijetu ima više od milijun i pol pomoraca koji doprinose svjetskom međunarodnoj trgovini, a u doba pandemije uvidjeli smo njihov neosporivi značaj. Zbog toga, po prvi puta u Rijeci će se održati Međunarodna generalna skupština zapovjednika Europe na kojoj će sudjelovati predstavnici udruga pomorskih kapetana iz čak 18 europskih zemalja. Prvi dio konferencije pod motom “Heroji među nama” održat će se sutra u Guvernerovoj palači, a u petak, 17. rujna u 9 sati u Grand Hotelu Bonavia bit će održana 26. godišnja konferencija Konfederacije europskih udruga pomorskih kapetana (CESMA) u organizaciji Zajednica udruga pomorskih kapetana Hrvatske. U radu skupštine sudjelovat će više od 50 predstavnika europskih udruga pomorskih kapetana i organizacija te institucija u pomorstvu.

Kroz mnoga predavanja i panele ukazat će se na brojne izazove u suvremenom brodskom prometu u svakodnevici i u kontekstu pandemije, ali predstavit će se i inovacije te način na koji se može biti konkurentan u ovoj branši, najavili su to na press konferenciji predsjednik Udruge pomorskih kapetana Sjevernog Jadrana – Kraljica mora Juraj Karninčić i ambasador Međunarodne pomorske organizacije Berislav Vranić.

Juraj Karninčić i Berislav Vranić.

Hrvatska je jedna od prvih zemalja koja je odmah po dolasku cjepiva tražila da cijepljenje pomoraca bude prioritet i u tom smislu olakšala svakodnevni život i rad pomoraca. „Skupština je posvećena pomorcima i njihovom herojstvu u plovidbi i opskrbi čitavog svijeta u današnjim uvjetima. Pomorci su suočeni s izuzetno velikim preprekama u obavljanju svog posla, pri čemu im je otežan ukrcaj i iskrcaj s broda, putovanja, a izlasci na kopno u velikom dijelu svijeta nisu mogući. Moraju u karantene pri odlasku na brod, povratku s broda, često se ne poštuju odredbe o trajanju ugovora pa ne mogu slobodno ni doći kući ni otići na brod“, kazao je Karninčić.

Vranić je kazao: „Prije nekoliko mjeseci, kada je bio Svjetski dan pomoraca, svega pedeset svjetskih zemalja bilo je na popisu onih koje su prihvatile rezoluciju kojom su izrazile spremnost za pomoć pomorcima prilikom ukrcaja i iskrcaja. Ako se nešto želi učiniti, to moraju učiniti vlade svake pojedine zemlje.“

L.B.

Komentari