Počinje vrijeme utrka – Torpedo Runnersi utrkama u Splitu i Barceloni navijestili proljeće

23
Torpedo Runnersi na Splitskom maratonu

Upornost se isplati. Uvjerilo se u to 12 članova Sportsko rekreativne udruge Torpedo Runners koji su ove godine, zadnje nedjelje u veljači, sudjelovali na 20. Splitskom maratonu. Riječ je o utrci proizašloj iz Splitskog polumaratona, a jubilarno izdanje podrazumijevalo je i prvu maratonsku utrku.

Iako su posljednja dva izdanja ove manifestacije obilježile izrazito nepovoljne vremenske prilike (snijeg 2018. godine te lani bura), Torpedo Runnersi koji su i ove godine odlučili otputovati u Split, imali su priliku uživati u idealnim uvjetima za trčanje stazom na kojoj su »nanizani« svi značajni simboli ovog grada. Doživljaj je upotpunilo šestero Torpedo kolega koji su u Split otputovali u svojstvu navijača i logistike.

Splitski marathon – Ingrid Nikolesić – 4. mjesto ukupno
Splitski marathon – Ingrid Nikolesić – 4. mjesto ukupno

Ovogodišnji novitet, splitsku stazu dugu 42,2 kilometra, odabrala je Ingrid Nikolesić koja je ostvarila odličan maratonski rezultat – 3:01:44 – te zauzela visoko 4. mjesto u ukupnom poretku žena, odnosno 1. mjesto u kategoriji žena do 35 godina, dok su svi ostali – Anamarija Alić, Veronika Brčić, Iva Buškulić, Marino Franušić, Ivana Kinkela, Ljiljana Mamić, Romeo Marčelja, Sanjina Marochini, Josip Peranić, Una Peranić, i Ivana Skračić – izabrali već dobro poznatu polumaratonsku utrku.

Trčeće razgledavanje
Među Torpedovih 11, najbolji je rezultat u kategoriji muškaraca te novi osobni rekord na 21,1 kilometar u Splitu ostvario Romeo Marčelja (1:35:19) koji je u kategoriji muškaraca do 55 godina osvojio 2. mjesto, u ženskoj je kategoriji najbrža Torpedosica bila Ivana Kinkela s rezultatom 1:53:58, dok je novom članu Marinu Franušiću upravo  splitski polumaraton bio prvi istrčan i to s odličnim rezultatom, ispod dva sata (1:56:47).

Splitski polumaraton – Romeo Marčelja – 2. mjesto u kategoriji M55

Više od 3.000 sudionika u maratonskoj, polumaratonskoj i maratonskoj štafetnoj te građanskim utrkama, u kombinaciji s gotovo proljetnim vremenskim uvjetima, napravilo je odličnu atmosferu tijekom cijelog trkačkog obilaska grada. Naime, sudionici su prošli kroz UNESCO-vu Dioklecijanovu palaču, vojnu luku Lora, trčali su atletskom stazom na Poljudu, ali i Marjanom te maratonci Žnjanom preko Bačvica i luke do Rive, a osim prepoznatljivih dijelova grada veliku motivaciju duž cijele staze davali su im i brojni glazbenici te volonteri.

Splitski polumaraton – Marino Franušić – 1. istrčani polumaraton
Splitski polumaraton – Marino Franušić – 1. istrčani polumaraton

Iako se tog dana svatko tko je prošao ciljem osjećao kao pobjednik, ova će godina ostati upamćena po prvoplasiranim Kenijcima u maratonu – u muškoj konkurenciji najbrži je bio Hillary Kiptum Mai Kimaiyo (1:04:08), a među ženama Vivian Jerop Kemboi (1:16:47) – dok je pobjede u polumaratonu odnio kenijsko-hrvatski dvojac Ndiwa Kipkurui Sakong (2:18:08) među muškarcima i Nikolina Šustić Stanković (2:49:53) među ženama.

»Brza« Barcelona
Tjedan dana ranije, 16. veljače, među 23.000 trkača na startu polumaratona u Barceloni našao se i Torpedo Runner Toni Stipetić. On je 21,1 kilometar dugu stazu pretrčao u odličnom vremenu 1:47:30, no više od rezultata pamti će odličnu atmosferu na jubilarnom, 30. »Mitja Marató de Barcelona« polumaratonu, jednom od najbržih na svijetu što je potvrdio i ovogodišnji rezultat pobjednika Victora Chuma koji je trčao ispod sat vremena (59:58).

Toni Stipetić na startu 30. Mitja Marató de Barcelona
Toni Stipetić na startu 30. Mitja Marató de Barcelona

Toni Stipetić bio je jedan od ukupno 11 Hrvata koji su trčali katalonskom prijestolnicom te je među njima imao 2. najbolje vrijeme

Komentari