Počinje “Na Gornjem gradu”

3 razloga više za posjet Gornjem gradu: Gričevanje, Device_art i Space Festival ove jeseni nastupaju zajednički

117

Ove jeseni svoje programe pod zajedničkom inicijativom “Na Gornjem gradu” ujedinili su festivali vezani za Gornji grad – Gričevanje, Device_art i Space Festival. Tako povezani i osnaženi, zajednički će u idućih 11 dana, od 24. rujna do 4. listopada, oživjeti zagrebački Gornji grad kombinacijom koncerata i partyja, robotičkih performansa, izložbi i DIY radionica za djecu i odrasle.

Gričevanje je najveći besplatni festival urbane glazbe i kulture u Zagrebu. Koncertima na otvorenom od 2011. godine predstavlja relevantna imena regionalne glazbene scene, kao i mlade glazbene nade u usponu. Ove godine u novom terminu, 5. Gričevanje održavat će se veće i jače, i gore i dolje, tijekom 11 dana na čak 3 lokacije.

Device_art je međunarodni trijenalni festival robotike, gadgeta i naprava koji je od prvog izdanja 2004. godine postao jedna od vodećih manifestacija koja spaja umjetnost i tehnologiju. Peto festivalsko izdanje Device_art 5.015 oživjet će Gradec i Galeriju Klovićevi dvori dijaboličkim robotičkim spektaklima, hologramima i zavodljivim meduzama, DIY radionicama i zvučnim device art instalacijama te predstaviti renomirane kanadske i regionalne umjetnike.

Drugo izdanje Space Festivala, unplugged glazbenog festivala u kuli Lotrščak održat će se od 24. do 26. rujna, s temom “40 godina punka”. U tri dana festivala predstavit će se jedan punk bend nove generacije i održati dvije tribine na temu održivosti punka koje će voditi Dubravko Jagatić i Zdenko Franjić.

Na Gornjem gradu zajednički je projekt udruge Kontejner | biro suvremene umjetničke prakse, tvrtke Kupole – bolje od šatora i Galerije Klovićevi dvori.

Na Gornjem gradu podržavaju Turistička zajednica Grada Zagreba i Odjel za turizam Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo.

Ovdje je potpuni program događanja ‘Na Gornjem gradu’, koji je u cjelosti besplatan.

GRIČEVANJE

www.gricevanje.com

24.9.
20.00 h koncert TBF (main stage na krovu garaže Tuškanac)
Jedan od najutjecajnijih bendova u regiji koji svoj status potvrđuju sa svakim novim albumom i izlaskom na glazbenu scenu. TBF su ove godine objavili novi album ‘Danas sutra’, i nastup na Gričevanju je prvi njihov nastup u Zagrebu od objave spomenutog izdanja.

od 21.00 after party na Gradecu: BANANA ZVUK
Splitski soundsystem koji od 2006. godine širi ljubav prema svim oblicima roots glazbe; istražuju i promoviraju ritmove od reggae, hip-hop-a, dancehalla, junglea do raznih mashupova. Banana Zvuk su DJ Luka (TBF) i MC i selektor Yuri (St!llness, Golem, Sinestet).

25.9.
20.00 h koncert KILLED A FOX (kupola na krovu garaže Tuškanac)
Zagrebački bend koji svira čvrsti rock’n’roll, ali svoju glazbu ne etiketiraju niti jednim podžanrom jer grebu sve vrste rocka od 70-ih naovamo. No, ipak dobrim ih dijelom definira ih karakteristično grungersko pjevanje vokala Chrisa Iana.

21.00 h koncert BADEN BADEN (plato Gradec)
Baden Baden bend je iz Zagreba koji voli balansirati između garažnog ludila, electropopa i destruktivnog industriala i rocka. Mračni su i odlični, sa samo nekoliko koncerata privukli su pažnju budnih i manje budnih pratitelja scene!

26.9.
20.00 h koncert KUKU$ Klan (kupola na krovu garaže Tuškanac)
Vrlo dobro poznat bend među domaćim i regionalnim hip hop fanovima. KUKU$ su iz Zagreba, pune klubove diljem zemlje, a ovoga su proljeća izbacili mixtape ‘O KUKU$IMA SE NE RASPRAVLJA’. Vrlo opasan bend, vrijedi ne propustiti!

od 21.00 h after party na Gradecu: EDDY RAMICH
DJ i producent kojeg prati bogata glazbena prošlost. Njegov entuzijazam spram dobre glazbe s godinama ne jenjava. Slovi i za jednog od nositelja zagrebačke house scene, a glas o njoj putem svojih nastupa širio je diljem cijeloga svijeta.

27.9.
20.00 h koncert PAVEL (main stage na krovu garaže Tuškanac)
Pavel je divan bend, Pavel puni klubove, Pavela ljudi vole jer Pavel piše lijepe pjesme poput ‘Zbog tebe’, ‘Moj stan je prekinuo s njom’, ‘Ako si za, mogli bi jednom izaći’, ‘Kalifornija’, ‘Čuvaj me’ i ‘Autentično osrednji’. Pavelove pjesme znaju mnogi, čaki i oni koji to ne žele priznat’.

od 21.00 h after party na Gradecu: ŠLAGERSTEP – večer šlager hitova
Frustrirani činjenicom da u Zagrebu ne postoji party na kojem se mogu čuti šlageri prošlog stoljeća, Mister Šlager i Mister Step odlučili su napraviti party na kojem se puštaju Jimmy Stanić, Ivo Robić, Ivica Šerfezi, Gabi Novak, Mišo Kovač, Ljupka Dimitrovska, Zvonko Špišić, Arsen Dedi… Odlična ideja!

28.9.
20.00 h koncert STONEBRIDE (kupola na krovu garaže Tuškanac)
Stonebride su zagrebački veterani stoner rocka. Za sebe kažu da ‘nadahnjuju svijet svojom filozofijom, zvukom i predanošću glazbi od hladne zime, godine Gospodnje 2005. Svirali su mnogo po Europi i ‘supportirali’ ili dijelili pozornicu s bendovima srodnih pravaca: Karma to Burn, Kyuss Lives!, Truckfighters, Mos Generator, Suma…

od 21.00 h after party na Gradecu: DJ Lik A
Što reći o DJ Liku A? Ništa, lik pušta super mjuzu i neće vam dat da idete doma sve do fajrunta iako je sutra utorak i vi morate doma!

29.9.
20.00 h koncert KOZMODRUM (kupola na krovu garaže Tuškanac)
Relativno novo ime na glazbenoj sceni, ono što rade od milja nazivaju ‘organic dance music’. Vode se za radovima bendova Nerve, Brandt Brauer Frick, Elektro Guzzi i The Roots, Do Make Say Think, Tortoise i Jaga Jazzist, a vole i klasični minimalizam ala Phillip Glass i Terry Riley. Njihovi koncerti super su za ljude s ritmom, dobro se pleše, a i svašta dobrog, možda i nepoznatog se može čuti.

od 21.00 h after party na Gradecu: VEČER RASTURA – DJ TEMPERATURA
Nakon njega trebat će vam andol.

30.9.
20.00 h koncerti MR. ALBINO i SCARLET NOTES (kupola na krovu garaže Tuškanac)
Oba ova bend sudionici su HGF demo festivala, iz kojeg je zagrebački Mr. Albino ove godine izašao kao pobjednik, dok je Scarlet Notes prošle godine ušao u najuži krug natjecanja.

od 21.00 h after party na Gradecu: ‘RIČEVANJE’ RADIO STUDENT PARTY with DJ FILIP RIDŽIČKI
Filip Ridžički DJ i voditelj kojeg često možete čuti u Jutarnjem programu Radio Studenta, napravit će za vas tulum uživo, baš kao da ste s njim u kabini Radio Studenta.

1.10.
20.00 h koncerti COJONES & GATUZO (main stage na krovu garaže Tuškanac)
Ovo su dva moćna rocker benda! Cojones su zagrebački ‘riff off’ prvaci i koncertom na Gričevanju označavaju povratak na pozornice metropole nakon gotovo 18 mjeseci izbivanja. Gatuzo su dinamičan rock dvojac koji u svojoj minimalističkoj postavi djeluje od početka 2004. godine. Svoj neuobičajeni glazbeni stil i način sviranja nazivaju eksplozivni rock kojeg krase sirovost, originalnost i podsvjesna ovisnost o bluesu.

od 21.00 h after party na Gradecu: DJ Lik B
Što reći o DJ Liku B? A, niš, isto što i o liku A iz programa 28.9., samo što je sutra petak.

2.10.
20.00 h koncert THEM MOOSE RUSH (kupola na krovu garaže Tuškanac)
Izvrstan, ali stvarno izvrstan live bend koji će promijeniti vašu percepciju o standardnoj rock ‘n’ roll trio grupi. Dolaze iz Bjelovara i sviraju progressive rock, kombiniraju retro s modernim, albume snimaju uživo, a ovog su ljeta najavili snimanje novog izdanja s producentom Markom Mrakovčićem.

od 21.00 h koncert na Gradecu: PLASTIC KNIVES
Ovaj electro-duo djeluje u sastavu Damjan Vukalija i Nikola Babić. Od njih možete očekivati sočne gitare uvaljane u hrskavu elektroniku pa sve skupa zapakirano u masne groovy bubnjeve.

3.10.
od 10.00 h BAZAAR (plato Tuškanac)
Buvljak vintage, handmade, dizajnerskih i kolekcionarskih proizvoda.

20.00 h koncert MIKI SOLUS, kupola na krovu garaže Tuškanac
Miki Solus je kantautor kojem je pun kufer svega. Za sebe kaže da radi ”muziku za djecu i penzionere’. Sa svojim bendom kojeg čine on, Frano Visković i Andrej Tačigin čini eksplozivan trio koji energično šamara publiku zaraznim ‘pizdarije popom’.

od 21.00 h after party na Gradecu: PHILLITCHEVANJE
DJ ITCH i DH PHILLIPE su programirani za zabavu, spajaju nespojivo. Njihova glazba je future-retro, a oni vječna djeca. Phillitchevanje je glazbeno opušteniji program, to je parada dobro nam znanih starih i novih glazbenih brojeva miksanih s ljubavlju i osjećajem za ritam.

4.10.
20.00 h koncerti KANDŽIJA I GOLE ŽENE & SASSJA (main stage na krovu garaže Tuškanac)
Osječki freestyler Kandžija u pratnji Golih žena te tuzlanska MC Sassja zatvorit će u nedjelju 4. listopada Gričevanje 2015. Kandžija je veliki domoljub, rimokatolik, borac za pravdu, humanist i dobrotvor jedan je od najvećih hip hopera na ovim prostorima. Sassja dolazi iz Tuzle – grada soli (BiH), zovu je i ženom FMJAM-a. Ona je tekstopisac i jedna od rijetkih ženskih MC-ja u regiji i upravo je ovih dana nominirana za ‘Best MTV Adria act’ uz Hladno Pivo, 2Cellos, Marčela i Kajmakoskog.

od 21.00 h after party na Gradecu: ŠLAGERSTEP – večer šlager hitova
Frustrirani činjenicom da u Zagrebu ne postoji party na kojem se mogu čuti šlageri prošlog stoljeća, Mister Šlager i Mister Step odlučili su napraviti party na kojem se puštaju Jimmy Stanić, Ivo Robić, Ivica Šerfezi, Gabi Novak, Mišo Kovač, Ljupka Dimitrovska, Zvonko Špišić, Arsen Dedi… Odlična ideja!

DEVICE_ART
www.kontejner.org

Lokacije: Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4 (1); Plato Gradec (2); Akademija likovnih umjetnosti, Ilica 85 (3); Fakultet elektrotehnike i računarstva, Unska 3 (4)

24.9. četvrtak
17.00 h predavanje – Bill Vorn (CA) i Louis-Philippe Demers (CA): Inferno i performativnost u robotičkoj umjetnosti (4)
20.00 h otvorenje međunarodne izložbe u Galeriji Klovićevi dvori i na Platou Gradec
20.30 h hibridni performans – Nataliya Petkova (CA): La mariée mise à nue par le binaire (2)
Ova kanadska multidisciplinarna umjetnica bugarskog podrijetla stvara mutirani kodirani govor podvrgavajući svoje tijelo robotičkoj strukturi koja preuzima ljudski glasovni sustav.

25.9. petak
11.00 h predavanje – David Rokeby (CA): Računalo kao filozofska proteza (3)

26.9. subota
17.00 h radionica za djecu – Erin Gee (CA): Neobični teremin (1)
21.00 h robotički performans – Louis-Philippe Demers (CA) & Bill Vorn (CA): Inferno (2)
Inferno je robotički performans nadahnut Danteovom Božanstvenom komedijom koji krugove pakla koristi kao umjetnički okvir za strukturiranje dijelova performansa kako bi se i sam doživljaj gledatelja odvijao na nekoliko razina, stimulirajući sva osjetila.

27.9. nedjelja
21.00 h robotički performans – Louis-Philippe Demers (CA) & Bill Vorn (CA): Inferno (2)
Inferno je robotički performans nadahnut Danteovom Božanstvenom komedijom koji krugove pakla koristi kao umjetnički okvir za strukturiranje dijelova performansa kako bi se i sam doživljaj gledatelja odvijao na nekoliko razina, stimulirajući sva osjetila.

1.10. četvrtak
20.00 h zvučni performans – Paradise Now (BE): City Sonic mix (2)

2.10. petak
11.00 h predavanje – Philippe Franck (BE): Transcultures – iskustvo s digitalnom umjetnošću i umjetnošću zvuka (3)

3.10. subota
14.00 h radionica za odrasle – Radiona.org (HR): Synthomir (2)
17.00 h radionica za djecu – Mladen Tomić (HR): Oblik zvuka (1)
20.00 h zvučni performans – Myriam Bleau (CA): Soft Revolvers (2)

4.10. nedjelja
14.00 h radionica za odrasle – Radiona.org (HR): Synthomir (2)

SPACE FESTIVAL
www.gkd.hr

24.9. četvrtak, Kula Lotrščak 21.00 sat
ABERGAZ
Abergaz je socio-kulturološki punk’n’roll bombarder iz Zagreba, koji roka autorske stvari točno od 7.3.2006. u 21 sati. Održali su više od stotinu koncerata, a ovog proljeća i prvu europsku turneju. Frontman Abergaza je Davor Njec Hranjec.

25.9. petak, Kula Lotrščak 19.00 sati
TRIBINA – DUBRAVKO JAGATIĆ + GOSTI / ZAŠTO JE I NAKON 40 GODINA PUNK JOŠ ŽIV?
Iako nikada nije točno utvrđena godina nastanka punka, 1976. se smatra kao godina začetka ovog glazbenog žanra, pokreta, filozofije i životnog stava. Danas, 40 godina kasnije, punk je jednako vitalan iako se oko njega i uz njega sve promijenilo gotovo iz temelja. O tome koliko je punk utjecao na glazbene pravce, živote nazore, politiku, pop kulturu, modni izraz kao i na sam način života govorit će gosti tribine profesor dr. sc. Hrvoje Jurić, ujedno i jedan od najznačajnijih hrvatskih teoretičara anarhizma te slobodni umjetnik, punker i glazbenik Davor Njec Hranjec, dok će razgovor moderirati novinar i glazbeni kritičar Dubravko Jagatić.

26.9. subota, Kula Lotrščak 21.00 sat
ZDENKO FRANJIĆ – LUTAJUĆI DJ ZDENA / SLUŠAJ NAJGLASNIJE
Nije lako pobrojati sve uloge u kojima se pojavljuje Zdenko Franjić tijekom svih ovih godina: pjevač u Babiloncima i nekad davno u Lošim dečkima, promotor alternativne i inovativne glazbe, glazbeni izdavač, izdavač stripova, poezije – i sam poeta. Ovaj put se Franjić pojavljuje kao Lutajući DJ Zdena. DJ Zdena je teško opisiv spoj poezije, muzike i improvizacije. Legenda domaćeg i regionalnog undergrounda… Čovjek koji je spasio rock’n’roll, loš dečko, lutajući dj Zdena – Zdenko Franjić.

Komentari